PRAZNIK VELIKOG ČUDOTVORCA SVETOG EVMENIJA: Veruje se da ispunjava najveću želju!

Srpska pravoslavna crkva 1. oktobra obeležava dan Svetog Evmenija Gortinskog, koji spada među značajne svece zbog svojih čuda koja je napravio u lečenju ljudi. Bolesne je lečio snagom volje i molitvom i tvrdio je da svako može da se izleči ukoliko iskreno želi da istera demona iz sebe. Njegov pandan u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, grubo rečeno, mogao bi da bude sveti Vasilije Ostroški.



Sveti Evmenije (što znači milostivan), episkop Gortinski, na Kritu još od mladosti je išao za Hristom, oslobodivši se dva teška bremena - od bremena bogatstva i od bremena tela. Prvog se oslobodio tako što je podelio svoju imovinu siromašnim, a drugog, velikim postom. 

Predanje kaže da je Evmenije još u mladosti najpre sam sebe iscelio posle ujeda zmije, te da je tako shvatio da ima moći poput Hrista. Ubrzo je odlučio da svoj dar podeli i sa drugim ljudima, što je nesebično činio sve do prirodne smrti koju je dočekao u Tiviadi. Njegovo sveto telo je preneseno u Gortin, mesto njegovog episkopskog prestola.

O čudotvornim moćima Svetog Evmenija sa Krita nije se čulo samo u Grčkoj, već i u Rimu, gde je redovno odlazio da leči ljude.

Na ovaj praznik bi ujutru, prema narodnom verovanju, valjalo otići u crkvu i pomoliti se ovom svetitelju, a predanje kaže da Sveti Evmenije Gortinski ispunjava onu najveću želju svakome, a to je zdravlje.

Vernici veruju da bi se u čast ovoga sveca na današnji dan trebalo držati njegovih načela, a pre svega da bi trebalo svi da se odreknu potrebe da udovoljavaju sebi, te da se okrenu drugima. Oni koji to urade, pratiće ih sveti Evmenije, čuvati ih i donositi im sreću.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар