Otac Tadej: Obratite se večeras Bogu i molitva će biti uslišena

Završava se Velikogospojinski post, kojim se pripremamo za praznik Uspenija Presvete Bogorodice - Velike Gospojine, koji se slavi 28. avgusta. Post u hrišćanstvu ne znači samo odricanje od mrsne hrane i pića, već prvenstveno ima duhovnu dimenziju i ogleda se u uzdržavanju od rđavih misli, reči i dela, te pojačanju molitava i činjenju dobrih dela.Večeras, pred spavanje izgovorite ovu molitvu i videćete kako se iskrena sreća uvlači u vašu dušu i telo!

Tokom posta je izuzetno važno da se redovno obraćamo Gospodu. Inače, post bez odlaska u crkvu i prave i iskrene molitve je isto kao da držite dijetu. Osnovno učenje starca Tadeja jeste da je Bog svuda, i da pomaže svakome:

"I slabima i jakima, svakome kome je pomoć potrebna. Zato neprestano treba vežbati sebe da srce otvorimo Bogu".

Otac Tadej kaže:

"I molitva je vežba. Ako stalno ponavljamo molitvu, ona prelazi u osećanje. O tome su govorili Sveti oci. Mnogi ljudi na početku duhovnog života dobijaju blagodat, ali ona se, zbog naših grehova, kasnije povlači, pa se opet javlja.

Kad se neko od srca obrati Bogu umnom molitvom, postepeno se na nju navikne i stekne radost i mir, koji nisu od ovoga sveta. I ta radost se stekne, pa se povremeno izgubi. Ali, blagodatna molitva je neiskazana radost, koja se ne može uporediti ni sa čim od ovog sveta.

O dejstvu umno-srdačne molitve na čoveka starac je govorio i sledeće:

"Sveti oci kažu da svako treba da upražnjava Isusovu molitvu: "Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, pomiluj me“.

Kad ona počne sama da se tvori, bez tvoje volje, to je neverovatna, božanska snaga. Osećaš neiskazanu radost. Sve ti je omiljeno, sve ti je dobro, sve ti je sveto. To je Božanska blagodat koja se daje, ne zavisi od naše volje, želje; sama se kreće, kao neki motor. Čovek koji ima tu molitvu, šta god vidi, koga god vidi – raduje se.

Zato je Sveti Serafim Sarovski posetiocu govorio: "Radosti moja!"On je video božansku silu u svakoj duši, bez obzira da li je reč o duši deteta ili starca, i radovao se."


Otac Tadej je dodavao: "Svi su prizvani na svetost. Svaka duša je rođena sveta. I veliki i mali, svi treba da budu sveti. Jer je život Božanska energija, koja potiče od Boga, Izvora života, i odatle je svi dobijaju, i anđeli i ljudi. Ta energija je stalno s nama. A Bog je jedini Životodavac.

Zato, večeras kada krenete na spavanje prekrstite se i obratite se Bogu samo ovim rečima: Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, pomiluj me.


Ako vam ovo uđe u naviku svaki dan, videćete kako se istinski mir i radost uvlače u vašu dušu.


Velikogospojinski post uvek počinje na Svete mučenike Makaveje 14. avgusta i traje 14 dana.

Ustanovljen je u slavu Uspenija Presvete Bogorodice, kada se obeležava dan kada se Bogorodica uspela na nebo.

Post u hrišćanstvu ne znači samo odricanje od mrsne hrane i pića, već prvenstveno ima duhovnu dimenziju i ogleda se u uzdržavanju od rđavih misli, reči i dela, te pojačanju molitava i činjenju dobrih dela.

Nekada su tokom ovog posta, koji se ubraja u stroge, bile zabranjene javne priredbe i spektakli.

Bogorodica je zaštitnica porodilja, koju u nevolji pozivaju u pomoć: "O, Sveta Bogorodice, pomozi joj lakost" (da se lako porodi).  Opere se Bogorodičina ikona, prihvati voda i daje porodilji da je pije.

U nekim krajevima Srbije, žene koje ne mogu da zatrudne, kleče pred njenom ikonom i mole se da ostanu gravidne pa tako i stružu predstavu njene odseće na ikoni ili fresci, piju strugotinu s vodom, da bi zatrudnele.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар