Danas slavimo Svetog Simeona Mirotočivog

Dvadeset šestog februara proslavljamo rodonačelnika Svete loze Nemanjića, Stefana Nemanju, u monaštvu Svetog Simeona Mirotočivog. Sveti Simeon je sa sinom, Svetim Savom podigao Hilandar i Studenicu, u kojoj se i nalazi grob Svetog Simeona. Pretpostavlja se da nema srpske crkve u kojoj nije prikazan njegov lik, a posvećena mu je i kapela u rezidenciji srpskog patrijarha u Beogradu.



Ujutru se u srpskim crkvama i manastirima služi Sveta Liturgija sa osveštavanjem slavskih kolača i žita. U nekim krajevima organizuju se svečane Litije a tokom dana održavaju se svečane Sveto-Simeonovske akademije. 

Na današnji dan, 26. februara 1199. godine, u Hilandaru je umro Stefan Nemanja, čije je monaško ime bilo Simeon, osnivač dinastije Nemanjić koja je vladala srpskim zemljama više od dva veka. Pre nego što se 1196. zamonašio, vladao je Srbijom kao veliki župan.

Tadašnju srpsku državu uspeo je da proširi, aktivno se borio protiv bogumila i smatra se jednim od rodonačelnika srpske pravoslavne crkve jer je pravoslavlje, po vizantijskom modelu, uspostavio kao državnu religiju. Četiri godine pre smrti, 1196. godine, odrekao se prestola u korist svog sina Stefana i već sutradan se zamonašio. Kao monah prvo je otišao u manastir Vatoped na Svetoj gori.

"On je koren srpskog naroda i fizički i duhovni. On je pokazao da se može uspeti u teškim vremenima i dao je primer kako se to čini. Uspeo je tako što je sebe potpuno dao srpskom narodu"
, ističe Atanasije Rakita, episkop hvostanski.

Stefan Nemanja umro je u srpskom manastiru Hilandar, koji je osnovao zajedno sa svojim sinom Rastkom, monahom Savom. Sava je preneo njegove posmrtne ostatke 1208. godine u Rašku, da bi nad njima izmirio svoju stariju braću Stefana i Vukana koji su se borili za vlast.

Njegove mošti su tada položene u njegovu zadužbinu, Studenicu, u kojoj se i danas nalaze.

Pretpostavlja se da nema srpske crkve u kojoj nije prikazan njegov lik, a posvećena mu je i kapela u rezidenciji srpskog patrijarha u Beogradu.

Stefan Nemanja je podigao i crkve i manastire Đurđeve Stupove, Bogorodičin manastir i Svetog Nikolu kod Kuršumlije.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga kao Svetog Simeona Mirotočivog, prvog u nizu svetitelja iz loze Nemanjića.


 Sveta loza


U Hilandaru postoji vinova loza Svetog Simeona Mirotočivog, koja je iznikla iz groba sveca, probila zid crkve i već više od 800 godina rađa. Veruje se da je čudotvorna i da pomaže roditeljima bez dece da dobiju potomstvo.

Zbog opasnosti da Latini napadnu Svetu Goru, odnosno Hilandar, i želje samog Simeona da mu telo počiva u rodnom kraju, Sava je u pratnji hilandarskih monaha 1208. ili 1209. godine mošti svog oca preneo u Studenicu. Nad njima su se izmirila dva starija Savina brata, Stefan i Vukan.

Freske koje prikazuju prenos moštiju svetog Simeona nalaze se u Studenici, Sopoćanima i Gradcu, a lik ovog sveca, samog ili sa Svetim Savom, na freskama ili ikonama predstavljen je u gotovo svim srpskim manastirima.

Hilandarski iguman Pajsije poklonio je 1550. godine ruskom caru Ivanu Groznom ikonu Svetog Simeona i Save, a osim u Rusiji, ikone s njegovim likom nalaze se u Grčkoj, Bugarskoj i Rumuniji. Crkva ga slavi 26. februara.

 

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар