Oci ili Očevi: Porodični praznik vezivanja i darivanja

U nedeljama koje prethode Božiću, proslavljamo tri radosna porodična praznika – Detinjci, Materice i Oci ili Očevi - koji uvek pada u prvu nedelju pred Božić. Suština ovih praznika jeste okupljanje porodice i obnavljanje njenog zajedništva, a lepe uspomene na ove simpatične kućne rituale, deca će nositi čitavog života. 

White77 / Pixabay
Tog dana, isto kao na Materice, deca porane i unapred pripremljenim kanapom, koncem, šalom, maramom ili kaišem na prepad vezuju svoje očeve za noge na isti način kao što su njih vezivali na Detinjce. Deci pri vezivanju uglavnom pomažu majke ili bake. Nekada davno otkup za odvezivanje sastojao se u voću ili pripremljenom odjevnom predmetu, ali sada se deca uglavnom daruju igračkama, knjigama ili novcem.

Deca čestitaju praznik, a očevi im onda dele slatkiše i poklone i na taj način se "dreše".

Očevi bi obično danima unapred sakrivali sve konopce, a deca bi pokušavala da ih nekako nabave, kako bi pripremljeno dočakala praznik. Na dan Očeva najsigurnije je bilo uhvatiti oca na spavanju, a vezani otac bi po buđenju „grdio" decu, i tobože ljut podelio bi im poklone kako bi ga što pre oslobodili.

Vezivanje ima simboličko i višestruko značenje.

Najpre, sam čin vezivanja označava čvrstu vezu između oca i dece.

Zatim predstavlja mir, slogu i poštovanje svih članova porodice, kao i međusobno pomaganje i oslanjanje jednih na druge u dobru i u zlu.

Deca svoja prva saznanja o sebi i svetu dobijaju od roditelja i ta saznanja čine temelj njihovog identiteta. Te informacije slažu u posebne kutije informacija koje kao deca a kasnije ljudi koriste kao putokaze na bitnim i manje bitnim raskrsnicama života.

Oci, Materice i Detinjci su porodični praznici i za taj dan domaćice pripremaju svečani ručak na kome se okupi cela porodica.

Ovi praznici i običaji koji su u vezi sa njima doprinose jačanju porodice, slozi u njoj, razumevanju, poštovanju između dece i roditelja, starijih i mlađih, što sve zajedno čini porodicu jakom i zdravom, a porodica je temelj društva, države i Crkve.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар