Božićne poklade: Dan kada se štitimo od zlih sila

Božićne poklade su dan molitvene pripreme za predstojeći Božićni post koji traje šest nedelja.* Čime, po narodnom verovanju, treba namazati tabane i šta se okreće naopačke? * Narodna verovanja su povezivala period poklada sa povećanom opasnošću od zlih sila i duhva, od kojih se narod štitio na simbolične načine.

Foto: astrosajt.blogspot.com

Božićne poklade su dan molitvene pripreme za predstojeći Božićni post koji traje šest nedelja.


Jedan od četiri posta u godini, Božićni post je ustanovljen u čast najvećeg praznika Rođenja Gospoda Isusa Hrista a smisao je postizanje duhovnog i materijalnog sklada.

Uz uzdržavanje od masne hrane, pojačane su molitve, a Crkva poziva na činjenje dela milosrđa i milostinje deci bez roditeljskog staranja, starima, bolesnima i prognanima. 

Uz uzdržavanje od masne hrane, pojačane su molitve, a Crkva poziva na činjenje dela milosrđa i milostinje deci bez roditeljskog staranja, starima, bolesnima i prognanima.


Poklade su zapravo domaće gozbe namenjene svim članovima porodice, a mogu da budu i seoska veselja uoči velikih postova. Njihovi nazivi se obično povezuju sa velikim postovima, pa kako ove prethode Božićnom postu, nazivaju se Božićne poklade.

Smatra se da su poklade dan za praštanje i veselje, pa se priređuju povorke maskiranih igrača, koje uz buku i svirku obilaze naselja i izvode se različite trikove. Na taj način se bore protiv zlih sila i veštica, za koje se veruje da imaju jači uticaj u vreme poklada.

U zavisnosti od kraja i verovanja, različiti običaji se vezuju za ovaj dan. Narod veruje da se u ovaj dan veštice i ostali demoni posebno raspomame i da se o pokladnoj večeri okupljaju oko kuće. Zato se posle večere zavezuju sve verige u kući, kore od pojedenih jaja bacaju u vatru, tabani trljaju belim lukom, a deci se pred spavanje oblače prevrnute pidžame i majice.


Dok se tabani trljaju belim lukom treba izgovoriti sledeće reči: "Veštica kao konac, u mene zubi kao kolac."

Posle poklada sledi post, koji podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, odnosno hrane životinjskog porekla i alkoholnog pića na izvesno vreme. To je telesni post, dok duhovni post podrazumeva i uzdržavanje od rđavih misli, želja i dela.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар