Sveti Toma - Tomindan: Kako se na ovaj dan moliti da vam sve prođe na bolje

Tomindan je praznik posvećen Svetom apostolu Tomi, izabranom da nam prvo svojim neverovanjem (odakle i "Neverni Toma") potvrdi i utvrdi veru u vaskrsenje Hristovo, a potom i da nam otkrije čudesno proslavljanje Majke Božje.


Sveti Toma je širio hrišćanstvo najpre u Palestini, potom u Persiji i Indiji, gde je i usmrćen kopljima.
U Novom zvetu je zapisano da je jedini od apostola zakasnio na pogreb Presvete Bogorodice,pa je na njegovo insistiranje grob otvoren.Tada se videlo da je njen grob prazan,da se Bogorodica uznela u nebo,a da je u grobu ostao samo sveti pokrov, koji je kasnijeprenesen u Carigrad.

Mošti su mu u četvrtom veku prenete u grad Edesu, a potom u Carigrad.

Sveti Toma je jedan od dvanaestorice velikih apostola i jedini među njima koji nije krio svoju sumnju u Vaskrsenje Hristovo. Kroz tu njegovu nevericu, dobili smo novu potvrdu tog čudesnog događaja, jer se vaskrsli Gospod javio učenicima da bi uverio Tomu, sa rečima “Pruži ruku svoju i metni u rebra moja i ne budi nevjeran nego vjeran”. Na te reči Toma je uzviknuo “Gospod moj, Bog moj”.

Ovaj događaj koji se zbio, potvrđuje istinitost vaskrsenja Gospodnjeg, jer je On zaista vaskrsao i javio se učenicima svojim, ali ne kao priviđenje, već u istom telu u kom postrada radi našeg spasenja.

Nakon vaznesenja Gospoda Hrista na nebo, i silaska Svetog Duha na apostole, oni baciše kocke da odluče kuda će koji da ide i da propoveda.

Svetome Tomi pade kocka da ide u Indiju i iako je bio tužan, uspeo je da obrati mnogo naroda u hrišćansku veru, ustanovi Crkvu i postavi sveštenike i episkope. Knez Muzdije, kome je apostol Toma krstio ženu i sina Azana, naredio je svojim vojnicima da ubiju ovog Svetog Apostola, te ga oni izbodoše kopljima.

Ali pre smrti, dogodi se i sa njim kao i sa ostalim apostolima, koji su nekom čudesnom silom bili preneti u Jerusalim da bi prisustvovali pogrebu Presvete Bogorodice, Deve Marije.

Zakasnivši na pogreb, apostol Toma gorko zaplaka, te na njegovu molbu otvoriše grob Svete Prečiste Deve Marije, ali njenog tela ne beše u njemu, jer Gospod uze telo Majke Svoje i preseli ga u Carstvo nebesko.

Tomindan mnoge porodice u Srbiji obeležavaju kao svoju krsnu slavu.

Kao esnafsku slavu, Svetog Tomu obeležavaju drvodelje, bačvari, kolari, stolari, užari, dunđeri, bunardžije, kaldrmdžije i zidari.

U nekim krajevima se veruje da štiti od vukova.

Postojalo je verovanje da se na Tomindan ne odlazi od kuće (sem ako se baš mora) i postoji izreka "Sveti Toma, sedi doma".

Dok se u nedelju po Uskrsu slavi događaj vezan za "neverovanje" Tomino, današnji dan je posvećen samom apostolu.

"Srbi za Svetog Tomu pričaju da je, kad su sveci delili uloge, on uzeo pečat od oblaka, ali ne donosi oluju,već dragocenu kišu.Veruje se da Sveti Toma,ako se naljuti, može jednog dana da donese drugi potop, ali kako ga nadgleda Presveta Marija, to neće biti uskoro. Sveti Toma je bio vešt drvodelja,tako da nikada nije deljao drvo na panju već na kamenu. Jednom naiđe đavo u obliku prelepe i vrckaste devojke, pa poče da ga iskušava. Sveti Toma se zagleda u nju, udari sečivom u kamen i otupi sekiru.Svetitelj se mnogo naljuti, izazva silnu kišu i smesta potopi đavola u baru" - zabeležio je etnolog Dragomir Antonić.


Dok se molite Svetom Tomi, pročitajte ove reči:

"O, dobroznameniti i slavni apostole Hristov Tomo.

Kada je na kraju vremena došao Bog ljudima izabrao te je za učenika Svoga i dao ti je vlast da isceljuješ bolesne, očišćuješ gubave, vaskrsavaš mrtve, izgoniš duhove.

Ti ne zato, nego ljubavlju si se prilepio za Hrista zaželevši da do smrti ideš za Njim.

Zbog toga po dopuštenju Božijem nisi video sa drugim učenicima Vaskrsloga Spasitelja, nisi hteo da poveruješ u to dok ne staviš prst svoj u rane od gvožđa i staviš ruku svoju u rebra Njegova. Međutim, Gospod ispuni molbu srca tvoga i nepromenljivo opet utvrdi tvoju veru.

Zbog toga te molimo: otvori nam oči vere da vidimo telesno nevidljivo, podari nam nadu na snishođenje Božije, da nas ne uništi grehovno očajanje, otkri nam blaženstvo ljubavi jer je ljubav jaka kao smrt i jedina ima vlast nad njom da posluživši Hristu na zemlji, podignemo i mi sebi pokrov Nebeski i sa tobom i svima svetima proslavimo prečasno i veličanstveno ime Oca i Sina i Svetoga Duha."


Тропар (глас 2):

Ученик Христов бив, божественаго собора апостолскаго сопричастник, невјерствијем бо Христово воскресеније извјестив, и того пречистују страст осјазанијем уверив, Томо всехвалне, и ниње нам проси мира и велија милости.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар