Recept iz Svetogorskog kuvara: Eliopsomo (hleb s maslinama) manastirski

Astro sajt vam je već predstavio „Svetogorski kuvar“, nesvakidašnju knjigu koja duhovitim pripovedanjem u jedinstvenu celinu sažima istoriju i svakodnevicu Svete Gore, otkrivajući bogatstvo ukusa kao jedno od skrivenih blaga ovog mističnog sveta. Izdavačka kuća Laguna pripremila je nesvakidašnje izdanje koje će svako poželeti, a u dogovoru sa izdavačem na našoj stranici prenećemo nekoliko izabranih recepata.

Foto: Laguna


Eliopsomo (hleb s maslinama) manastirski

0,5 kg oštrog pšeničnog brašna
0,5 kg mekog pšeničnog brašna
kvasac
15 g soli
25 g soka od paradajza
0,5 dl maslinovog ulja
5 dl vode
malo bibera
20–30 zelenih maslina (uklonite kožicu i košticu, presecite svaku na pola)
4 zelene paprike, sitno isečene

Zamesiti testo kao i obično. Isecite ga na četiri dela. Pritisnite lagano, da ­dobijete oblik lepinje. Pospite po testu masline, biber i paprike. Urolajte ga u male vekne. Stavite vekne u podmazan pleh, da narastaju u rerni na niskoj temperaturi, ili van rerne, na toplom, kao i obična testa. Zatim pecite 30–40 minuta, na 200°S.

Jedi hleb svoj sa pravednicima i u strahu
Gospodnjem neka je tvoj ponos. (IsS 9, 16)


Pre pečenja razmutite sok od paradajza u vodi i premažite vekne uz pomoć kuhinjske četke ili komada platna. Zahvaljujući paradajz soku hlepčići će dobiti lepu boju.

Pogledajte i tekst: „Svetogorski kuvar“: Kulinarske priče o svetogorskom životu

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар