Astro sajt vam je već predstavio „Svetogorski kuvar“, nesvakidašnju knjigu koja duhovitim pripovedanjem u jedinstvenu celinu sažima istoriju i svakodnevicu Svete Gore, otkrivajući bogatstvo ukusa kao jedno od skrivenih blaga ovog mističnog sveta. Izdavačka kuća Laguna pripremila je nesvakidašnje izdanje koje će svako poželeti, a u dogovoru sa izdavačem na našoj stranici prenećemo nekoliko izabranih recepata.
Foto: Laguna |
Eliopsomo (hleb s maslinama) manastirski
0,5 kg oštrog pšeničnog brašna
0,5 kg mekog pšeničnog brašna
kvasac
15 g soli
25 g soka od paradajza
0,5 dl maslinovog ulja
5 dl vode
malo bibera
20–30 zelenih maslina (uklonite kožicu i košticu, presecite svaku na pola)
4 zelene paprike, sitno isečene
Zamesiti testo kao i obično. Isecite ga na četiri dela. Pritisnite lagano, da dobijete oblik lepinje. Pospite po testu masline, biber i paprike. Urolajte ga u male vekne. Stavite vekne u podmazan pleh, da narastaju u rerni na niskoj temperaturi, ili van rerne, na toplom, kao i obična testa. Zatim pecite 30–40 minuta, na 200°S.
Jedi hleb svoj sa pravednicima i u strahu
Gospodnjem neka je tvoj ponos. (IsS 9, 16)
Pre pečenja razmutite sok od paradajza u vodi i premažite vekne uz pomoć kuhinjske četke ili komada platna. Zahvaljujući paradajz soku hlepčići će dobiti lepu boju.
Pogledajte i tekst: „Svetogorski kuvar“: Kulinarske priče o svetogorskom životu
0 коментара:
Постави коментар