Dobrodošli u "Tajni život brojeva"!


Ovih dana je u Beogradu, u kafeu knjižare Delfi u SKC-u, predstavljena knjiga „Tajni život brojeva“ Holma Fribea i Filipa Albersa, u izdanju Lagune, čiji su se autori upustili u fantastičnu avanturu deministifakcije moći brojeva, njihove psihologije, simbolike, poznatih i skrivenih značenja...  

Foto: Laguna



Jasno je da smo okruženi brojevima. Preciznije, naš i svet brojeva neprestane ne prepliću i prožimaju, utičući jedan na drugi na različite načine. Uostalom, bave se time već dovoljno dugo filozofi, mistici, umetnici, numerolozi... Sada smo dobili i jednu fascinantnu knjigu, "Tajni život brojeva", koja je ne popularan način objedinila znanja, ilustrovala ih mnogobrojnim zanimljivim primerima i već se svrstala u nezaobilazne vodiče kroz ovu fascinantnu i složenu, praktično neiscrpnu temu.


Barać je kazao da ga matematika nikada nije preterano zanimala, ali da je po prirodi radoznala osoba i kada je video da knjiga privlači kupce u nemačkim knjižarama počeo je da je čita. Zanimljivo je da autori nisu po profesiji matematičari. Holm Fribe je ekonomista, direktor Zentrale Intelligenz Agentur (ZIA) u Berlinu i docent na Univerzitetu umetnosti u Cirihu, dok je Filip Albers teoretičar američke i opšte kulture i nezavisan novinar. Ono što im je očigledno zajedničko je potkrepljensot informacijamai želja da pišu ozbiljno i studiozno, a brojevi su svakako bili zahvalna tematika gde će to i pokazati.
O knjizi su govorili direktor Matematičke gimnazije prof. dr Srđan Ognjanović, numerolog Nevena Đukić kao i urednik knjige Nebojša Barać koji je na početku objasnio šta ga je podstaklo da se ova knjiga prevede s nemačkog jezika.

Kako je kazao Barać, njega je knjiga fascinirala jer „donosi mnogo zanimljivih činjenica o brojevima koje nisu sve u vezi sa matematikom“. „Ova knjiga je pravi model kako treba da budu napisana naučno-popularno dela jer bez obzira na obrazovanje čitalaca, svima će dati neke nove ideje i podstaći ih da potraže odgovore na zagonetke o kojima piše“, konstatovao je Barać.

Numerolog Nevena Đukić govorila je o tome kako se pomoću brojeva može štošta saznati o nekoj ličnosti, kako brojevi mogu da ukažu na put kojim će neka osoba krenuti i mnoge druge primere brojeva u svakodnevnom životu.

Srđan Ognjanović je rekao da ga je knjiga zabavila i pokazala da se na brojeve može gledati i na druge načine, različite od onog na koji on kao matematičar to radi i uveren je da će svima, bez obzira na to čime se ko bavi, knjiga biti interesantna. Posebno je pohvalio prevod knjige kao i jasnost sa kojom je fenomen broja u knjizi predstavljen, u širokom spektru najrazličitijih oblasti i situacija. Rekao je i da mu je posebno bilo interesantno poglavlje u kojem se pokazuje kako se određuje cena nekog umetničkog dela.

Uostalo, upravo ta slojevitost i bogat sadržaj knjige koji ide i duboko i daleko, daju knjizi poseban kvalitet. Kao i brojna pitanja na koja autori daju odgovore...

Recimo, "zašto se poklanja samo neparan broj cvetova? Zašto su brojevi 7 i 19 naročito omiljeni na lotou? Zašto radije kupujemo marmeladu kada je u ponudi 6 vrsta nego 15? Zašto je 2.200 evra bolja cena za umetničko delo nego 1.800 evra? Zašto idealni tim za neki projekat ima sedam članova? Zašto list formata DIN A4 nije srazmeran zlatnom preseku? I zašto ne možemo nikada imati više od 150 „pravih“ prijatelja, čak i ako ih na Fejsbuku imamo daleko više?"

To su tek neka medju stotinama pitanja koja se provlače kroz knjigu čiji autori nastoje da racionalizuju često skrivene mehanizme na kojima se zasniva naš tvrdoglavi i prividno iracionalni odnos prema brojevima, količinama, veličinama...

Uostalom, i u predgovoru svoje minuciozno radjene knjige, oni naglašavaju kako su raznoliki izvori ovog simboličkog naboja:

"Štošta se može vezati za ljudsko telo i arhaične sisteme brojeva koji se zasnivaju na njemu. Mnogo toga se hrani religioznim predstavama koje neretko potiču iz početaka astrologije i kosmologije. Svi ti dodaci, kulturološke asocijacije i naboji u tragovima postoje i dan-danas. Možemo ih pronaći u
pravnom sistemu, privredi, umetnosti i komunikacijama. Da bi se razumelo delovanje brojeva, neophodno je shvatiti da se naš svakodnevni odnos sa njima zasniva na pračorbi religiozne simbolike, simbolike brojeva i fragmenata nataloženog znanja iz proteklih vekova." 


Dovoljo sugestivni su već i nazivi poglavlja knjige, koja nas je gotovo iznenadila obiljem činjenica, argumenata, zanimljivih podataka, objašnjenja:  Bog se ne kocka, Trinaesti sprat i ukleta sedma godina, Igra sudbinskih brojeva, Psihologija cena, Zlatni presek i božanska podela, Odnos struna i zvuci sfera...

Neverovatno je koliko su, pritom, autori išli daleko i duboko u obrazlaganju postavki koje nude u svojoj knjizi, pisanoj precizno i dokumentovano. Možemo slobodno reći kako smo najzad dobili sveobuhvatan vodič kroz svet brojeva i njihovih značenja, koji je već dodirnut i na mnogim drugim mestima, ali sada najzad i ozbiljno apsolviran.

Svakako, pozdravljamo i osećaj Lagune da čitalačkoj publici ponudi kvalitetnu i zanimljivu knjigu, koja će očigledno imati i više ciljnih grupa nego št bi to u prvom trenutku moglo da izgleda.

U svakom slučaju, dobrodošli u "Tajni život brojeva". Avantura će se isplatiti!

Slavoljub Marković, astrosajt.blogspot.com
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар