Stiže pilula protiv starenja?!

ASTRO SAJT:  Starenje je prirodan proces koje sa sobom nosi različite promene od kojih su neke širosko rasprostranjene i vrlo dobro poznate, dok neke možda i ne očekujete. Svejedno, neminovne su, kao i ovo životno doba. Ono što je jasno je to da sve promene na kraju imaju vidan rezultat. Ali, može li se proces ozbiljnije usporiti i time doslovno "dodati život godinama"?

Foto: stevepb / Pixabay


Čovek vremenom gubi na visini, mišićnoj masi i ukupnoj težini. Mozak i srce usporavaju, uši odbijaju da čuju (posebno visoke frekvencije), dok čulu ukusa pomalo postaje svejedno šta je slano, a šta gorko.

Jednostavno - starimo.


I na kraju se neminovno mirimo sa tim. Ali, ima li zaista načina da se starenje makar ozbiljnije uspori, ako znamo da medicina i nauka stalno napreduju brzim koracima?

Upravo je neverovatna vest da su naučnici pronašli način da se uspori, odnosno odloži starenje, i to pilulom metformina, uzburkala javnost.

Ova tableta, naime, već postoji i koristi se u saniranju problema povezanih s insulinskom rezistencijom i šećernom bolešću, odnosno u lečenju dijabetesa tipa 2, a studije sugerišu i zaključak kako bi mogla sprečiti kognitivnu degeneraciju, srčana oboljenja, čak i rak!?

Trenutno se formira nova studija, koja bi na uzorku od 3.000 ljudiu dobu  od 70 do 80 godina trebalo da dokaže ili ospori delovanje ovog leka na tok starenja. Upozorava se, pritom, kako tableta protiv starenja nikada neće sasvim zaustaviti ili odložiti sam tok starenja kao životnu neminovnost, ali bi zato mogla da umanji negativne efekte starenja.

Proecnjuje se da će istraživanje trajati čak sedam godina i koštati oko 50 miliona dolara. Pokaže li se uspešnim, niko ne bi mogao da kaže da je puno koštalo...

Ovaj tekst je vlasništo Astro sajta i zabranjeno je njegovo prenošenje na druge stranice!
© copyright 2012 – All rights reserved
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар