Šta možemo naučiti od svakog deteta?

Foto: Astro sajt

ASTRO SAJT: Život jeste neprekidno kretanje, pri čemu nam se čini da smo u svakoj sledećoj fazi podjednako i iskusniji i pametniji. Svakako da jedno dolazi sa drugim, kao i sa godinama. Ali, negde usput, kako odrastamo, neke veštine koje su potrebne za sreću odrasli jednostavno zanemarimo ili zaboravomo. A sve što bi trebalo da znamo o srećnom životu možemo da naučimo - tvrde savremeni psiholozi - već do devete godine!



Recimo, da ne treba zaboraviti na igru i zabavu, čvrsta prijateljstva sa drugima, sbnove o svojim mogućnostima, to da  jedemo kada smo gladni, a ne kada nam je dosadno, verujemo ljudima.

Samo kada je ovo poslednje u pitanju, istraživanja pokazuju kako su briga i saosećanje za druge kraći put do sreće. Studije su pokazale kako nas altruizam čini srećnijim, dobro utiče na mentalno zdravlje i čak smanjuje rizik od prerane smrti.

U stvari, sve ovo smo i napisali i kao mali uvod u sjajan, kratak tekst Paula Koelja, pisca čija su dela prodata su širom sveta u tiražu od preko 150 miliona primeraka i objavljena u 170 zemalja i prevedena na preko 80 jezika - koji je divno apsolvirao kako svako dete može odrasle naučiti (bar) tri stvari.

Dakle, evo Koeljove male "lekcije":

"Svako dete može odraslog naučiti kako:

1. Biti zadovoljan bez razloga

2. Uvek naći zanimaciju

3. Upotrebiti sva sredstva kako bi dobili ono što žele."


Pa, setite je se, barem s vremena na vreme...

Ovaj tekst je vlasništo Astro sajta i zabranjeno je njegovo prenošenje na druge stranice bez pismene dozvole!© copyright 2012 – All rights reserved
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар