Promene na Suncu: Slabljenje solarne aktivnosti donose promene na Zemlji

ASTRO SAJT: Posledice očekivanog novog „zatišja“ u „funkcionisanju Sunca“ biće prilično primetne, mada ne u svim delovima Zemljine kugle. 

FOTO: Slavoljub Marković, ASTRO SAJT (blogspot)


Do nedavno se Sunce nalazilo u fazi takozvanog „Velikog sunčevog maksimuma“, tokom kojeg je solarna aktivnost bila nešto viša od dugogodišnje norme. Međutim, ispostavilo se da je sadašnji 24. ciklus rekordno slab, pa su se astronomi jedno vreme plašili da Sunce pada u „san“.

U svakom slučaju, narednih ecenija se očekuje se slabljenje solarne aktivnosti sunca, a to bi - prema novim istraživanjima - moglo da dovede do oštrijih zima na severu Evrope i istoku SAD.

Poznato je da je Sunce poslednjih nekoliko decenija u periodu visoke aktivnosti, ali tim britanskih i američkih naučnika sugeriše da sada postoji između 15-20 procenata izgleda za period slabije aktivnosti u narednih 40-tak godina, poznat kao “veliki solarni minimum”.

Kako prenosi ruski Sputnik, sunce je bilo u sličnoj slaboj fazi u periodu od 1645. do 1715, poznatoj kao Maunder minimum, koja je povezana sa veoma hladnim zimama u Evropi .

Pritom bi sever Evrope i istok Amerike mogli da dožive mnogo jači efekat hlađenja od drugih oblasti, i to iz razloga što će manje ultraljubičaste solarne energije na vrhu stratosfere izazvati lančanu reakciju koja će pogoditi Severnoatlantsku oscilaciju - klimatski fenomen koji ima ključni uticaj na zimsko vreme na obe strane Atlantika.

Inače, solarna aktivnost određuje se po broju pega i eksplozija na Suncu vezanih za promene u njegovom magnetnom polju. Ciklus sunčeve aktivnosti traje oko 11 godina. U godinama aktivnog Sunca intenziviraju se i češće su magnetne bure, koje mogu da izazovu kako tehničke probleme, tako i zdravstvene tegobe kod ljudi, češće su i polarne svetlosti. Najduži poznati pad sunčeve aktivnosti otkrio je krajem 19. veka astronom Edvard Maunder, to istražujući arhive posmatranja Sunca. Tzv. Maunderov minimum trajao je od 1645. do 1715. godine i za njega se vezuje i „malo ledeno doba“ u Evropi.

Ovaj tekst je vlasništo Astro sajta  (blogspot) i zabranjeno je njegovo prenošenje na druge stranice bez pismene dozvole!
© copyright 2012 – All rights reserved
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар