FENOMEN: Monstruozna crna rupa se probudila i progutala zvezdu!

ASTRO SAJT: Prilika da se nešto ovako vidi dešava se jednom u životu. Otud i ushičenje naučnika čiji su sofisticirani uredjaji zabeležili nesvakidašnji dogadjaj, o kome je isvestila ESA, Ebropska svemirska agencija. Naime, u našoj galaksiji, Mlečnom putu, u sazveždju Labud, na 8.000 svetlosnih godina udaljenosti od naše planete, probudila se ogromna crna rupa, progutala zatim materijal svoje zvezde pratilje i na nebu, njazad, bljesnula kao najsvetlije telo u rendgenskom spektru!

Promo fotografije ESA, Autor:ESA



Astronomi, pritom, procenjuju da je crna rupa u binarnom sistemu V404 Cygni 12 puta masivnija od Sunca, dok na drugoj strani njena prateća zvezda ima upola manju masu od Sunčeve.

Crnu rupu otkrili su Japanci i Rusi pre 29 godina, tokom poslednjeg perioda njenih intenzivnih aktivnosti, nakon čega je utihnula. Medjutim, nastavila da izvlači i prikuplja materijal iz prateće zvezde. S vremenom se u akrecijskom disku oko nje nakupila kritična količina materijala, on je počeo upadati u rupu, zagrejao se i počeo da emituje intenzivno zračenje. Deo tog materijala nije nestao u crnoj rupi već je u obliku mlaza izbačen daleko u svemir.

Inače, sistem V404 Cygni, sačinjen od crne rupe i zvezde, bio je gotovo nevidljiv punih 26 godina. Ali, upravo prošle nedelje je ESA letelica Integral satellite zabeležila izuzetno snažan bljesak visoko-energetskog elektromagnetskog zračenja. Prve znake buđenja, jačanje gama zračenja, zabeležio je 15. juna Burst Alert Telescope na NASA-inom satelitu Swift.

U ESA-i veruju da je do promene najvjerojatnije došlo zbog polaganog nakupljanja materijala u disku dok nije prieđena granica, kada je došlo do dramatične promene u načinu na koji se crna rupa "hrani" tokom kratkog razdoblja.

 Erik Kulkers iz ESA, zadužen za rad na projektu Integral, tim povodom kaže:

- Ponašanje ovog izvora trenutno je izuzetno; sjajni bljeskovi ponavljaju se u vremenskim intervalima kraćim od sata što se retko viđa u sistemima crnih rupa. Trenutno je postao najsjajniji objekt na nebu u području rendgenskih zraka – pedesetak puta je sjajniji od Rakove magline koja se smatra jednim od najsjajnijih tela visoko energetskog neba.


Ovaj tekst je vlasništo Astro sajta (blogspot) i zabranjeno je njegovo prenošenje na druge stranice bez pismene dozvole!
© copyright 2012 – All rights reserved
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар