Vreme jorgovana: Leči telo i dušu

Vreme je jorgovana. Od aprila do juna, on boji pejzaže u ljubičasto, belo, plavo, a zbog lepote i mirisa cvetova ukras je mnogih parkova. Ali, osim mirisnih nota koje se obilato koriste u industriji parfema, jorgovan ima svoje mesto i u narodnoj medicini. Upućeni tvrde da su njegova kora i ljuska semena prirodni adstrigensi i da leče dijareju i druge tegobe organa za varenje. Kao antipiretik uspešno uklanja simptome groznice koja je praćena drhtavicom i visokom temperaturom. Veoma je delotvoran u lečenju malarije, naročito one sa jakom kliničkom slikom. Ima i analgetska svojstva, a koristi se za uklanjanje bolova, lečenje reume i živaca, obnavljanje ćelija jetre, odstranjivanje glista iz creva... Za lečenje se koristi cvet, list, kora i kora ljuske semena.

 

Postojbina mu je upravo Balkansko poluostrvo, ali ima i onih koji kažu da se kao daleki rođak maslina, iz istočne Evrope i centralne Azije proširio na ostatak planete. Njegovo latinsko ime potiče od grčke reči syrnix, što znači lula. To ime je dobio jer drvo jorgovana predstavlja izuzetno cenjenu sirovinu za pravljenje ovog pušačkog rekvizita.

Za jorgovan je vezana je i jedna romantična legenda. Srpski kralj Uroš Nemanjić naredio je da se u goloj i divljoj klisuri Ibra zasadi jorgovan da bi se francuska princeza Jelena Anžujska, njegova buduća supruga, prilikom dolaska osećala kao da je u rodnoj Provansi. Od tada su prohujali vekovi, ali se i danas klisura Ibra zove Dolinom jorgovana.

U literaturi se spominju i upotreba cvetova u magičnim obredima, i to za zaštitu, čišćenje – pročišćavanje kuće, soba – a koristili su se mirisni cvetovi kako bi oterali zle duhove te ujedno donosili pozitivnu energiju, blagoslov života kao vesnik radosti i dara života itd.

U aromaterapiji koristi se za emocionalnu i duhovnu ravnotežu, kao i za jačanje senzualnosti lečenja potištenosti.

Cvetovi jorgovana se mogu jesti sirovi, u manjim količini jer jedenjem stežu i isušuju sluznicu usta. Najpoznatije jelo je kad se umoče u testo za palačinke i prže u ulju. Također su izvrstan dodatak prolećnim mešanim cvetnim salatama od samoniklog jestivog bilja.

Ulje za reumu


Ulje za masažu bolnih mesta zahvaćenih reumom pravi se tako, što se tegla od litar i po napuni cvetovima jorgovana do vrha, bez sabijanja. Nakon toga do vrha se sipa maslinovo ulje, tegla dobro zatvori i drži na suncu dve nedelje uz povremeno mešanje. Posle ovog perioda, ulje proceđeno kroz gazu spremno je za upotrebu. Bolna mesta se mažu po potrebi a ulje čuva na hladnom mestu, ali nikako u frižideru.

Ovako spremljeno mirišljavo ulje može da se koristi i kao dodatak šamponima, losionima za telo, kremama. Za one koji ne vole maslinovo ulje, cvetove jorgovana mogu da potope i kukuruznim.


Eterično uljeKao eterično ulje, jorgovan potiče razvoj mašte i intuicije, vizualizaciju i razigran životni stav. Ako nam je prošlost bila teška, pomaže da se ti događaji sagledaju sa suosjećanjem i da se razumije njihov dublji smisao.
Cvetna esencija jorgovana namijenjena je:
astrolozima,
meditantima,
joginima,
vidovnjacima,
ljudima na različitim duhovnim stazama,
bioenergetičarima,
svima koji žele razviti svoju intuiciju i mudrost jer harmonizira čeonu i krunsku čakru.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар