MOĆ UMA: Zatežite mišiće mentalnim vežbama!

Moć svesnih i, možda još više podsvesnih, misli na organizam još je neistražena, ali se svi slažu da može dovesti do neverovatnih oktrića. Tako je za održavanje mišića dovoljno je da o njima razmišljamo, tj. da zamišljamo da radimo vežbe, zaključak je najnovije studije koju su naučnici sa Univerziteta u Ohaju objavili u časopisu "Journal of Neurophysiology".

Photo by David Castillo Dominici. FreeDigitalPhotos.net

Ipak, oni lenji ne bi trebalo prebrzo da se raduju jer ovaj "mentalni" sport nikad neće moći da se izjednači sa treningom u teretani, ističe vođa istraživanja Brajan Klark.

Pa opet...

Naučnici su pratili 44 osobe, od kojih je 29 imalo ruku u gipsu. Među ovim poslednjima, 14 je moralo da nekoliko puta dnevno mislima u više navrata što jače stegne mišić na ručnom zglobu.

Nakon četiri nedelje i skidanja gipsa, ustanovljeno je da su svi oni kojima je ruka bila imobilisana izgubili mišićnu snagu, s tim što je kod onih koji su radili mentalne vežbe ovaj gubitak iznosio 24 odsto, a kod ostalih 45 odsto.

Naučnici smatraju da bi njihovo otkriće moglo da dovede do razvoja novih kognitivno-telesnih terapija, ali podsećaju da su istraživanja o uticaju korteksa i svesne misli na organizam još retka.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар