Saznajte skriveno značenje vašeg imena

Imena postoje od kad je sveta i veka. U pojedinim istorijskim periodima i kulturama bila su manje ili više važna, pa su u skladu s tim bila manje ili više zanimljiva, inventivna, bogata.... Imena su često nosila raznorazna značenja, pa su tako, osim što su imenovala nosioca, takođe govorila dosta o njemu samom: o njegovom poreklu, karakteru, mestu u porodici, fizičkim i psihičkim osobinama. Ima verovanja da određena imena mogu da štite ili daju određene osobine svojim nosiocima, a takođe je bilo nepoželjnih, čak zabranjenih imena.

Ilustracija: Bhutros Iaco/ Photl.com

U svakom slučaju, svako ime nosi svoju istoriju i opšte značenje u različitim delovima sveta.

Da li ste se ikada zapitali postoji li iza vašeg imena i neko skriveno značenje

Već znamo da datum rođena puno govori o karakteru ljudi, a možemo li i iz nečijeg imena saznati više o toj osobi?

Upravo se s tim poigrala internet stranica Crapps i napravila zabavan generator koji otkriva “misteriozne” stvari o vama na temelju vašeg imena.

Odvojite minut svog vremena za ovaj mali eksperiment, kliknite OVDE na stranicu, upišite svoje ime, saznajte njegovo skriveno značenje i proverite da li ima istine u onome što će vam generator otkriti.

 

Najpopularnija imena u regionu prošle godine


Prema podacima matičnih kancelarija u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, najpopularnija imena koja su roditelji davali deci u protekloj godini bila su Luka za dečake i Ana za devojčice.

Luka je, na primer, najčešće ime novorođenih dečaka u nemuslimanskim delovima Bosne i Hercegovine, a slede ga imena Stefan i Nikola. U Hrvatskoj su pored Luke dečacima najviše davana imena Ivan, Marko, David, Filip, Petar, Josip i Jakov, a za devojčice su pored Ane omiljena imena bila Marija, Mia, Lucija i Sara, prenosi “Večernji list”.

U Federaciji BiH u prethodnoj  godini najčešća muška imena dečaka bila su Amar, Tarik i Vedad dok su devojčice dobijale imena Amina, Lamija i Ajna.

U Srbiji je Nikola već 20 godina najčešće ime koje dobijaju dečaci, tako je bilo i u 2014, iza Nikole sledi Luka,Stefan, Marko i Lazar.

Roditelji devojčica najčešće su birali imena Milica, Anđela, Jovana i Ana. Za razliku od Srbije u susednoj Crnoj Gori situacija je malo drugačija pa prema poslednjim podacima najviše dečaka je ponelo ime Aleksandar, a slede Zoran i Nikola. Kod devojčica najučestalija imena su bila Marija, Biljana i Elena.

U Sloveniji su najpopularnija muška imena Franc, Janez, Anton i Ivan, a ženska Marija, Ana, Maja i Irena.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар