Blagodatni Sveti oganj u Srbiji

Na Veliku subotu u Crkvi Svete Trojice u Beogradu vernicima će biti omogućeno da vide Blagodatni oganj (Sveti oganj). Blagodatni oganj iz Jerusalima biće donet u Beograd posebnim letom večeras na Veliku subotu.


S blagoslovom Patrijarha srpskog gospodina Irineja, specijalne delegacije RPC i SPC (srpsku delegaciju predvodi episkom slavonski vladika Jovan Ćulibrk), u molitvi čekaju Blagodatni oganj.

Očekuje se da će avion sleteti na aerodrom "Nikola Tesla" u 19 časova.

Sveti plamen pali se na Veliku subotu, a događaju svake godine pred crkvom prisustvuju i predstavnici svih drugih verskih zajednica u Jerusalimu. Jerusalimski patrijarh pronosi plamen kroz masu vernika koji njime pale svoje sveće, a potom se plamen prenosi u druge krajeve sveta i domove vernika.

Blagodatni oganj iznosi se iz Hrama Vaskrsenja Hristovog tokom bogoslužja samo na veliku Subotu i on simbolizuje izlazak Svetlosti Istine iz groba. Ideja o njegovom donošenju u Srbiju rodila se u Crkvi Svete Trojice RPC u Beogradu, a podržao ju je i Ruski dom u srpskoj prstonici.

Organizaciju zvaničnog učešća srpske delegacije u preduskršnjim svečanostima u Jerusalimu preuzeo je moskovski Fond Svetog apostola Andreja Prvopozvanog.

Rusija već više od 10 godina ima tradiciju donošenja Blagodatnog ognja iz Hrama Vaskrsenja Hristovog u Hram Hrista Spasitelja.

Srpski vernici moći će da se poklone Blagodatnom ognju prvo u 23 sata, dok bude nošen u povorci kod Crkve Svete Trojice, a zatim u Hramu Svetog Save.

Svetinja će zatim iz Beograda biti odneta u Crnu Goru, Republiku Srpsku i Hrvatsku.

Profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu Dimitrije Kalezić poziva vernike da dočekaju plamen.

- Plamen će u Srbiju stići po drugi put jer je fenjer sa ognjem 1969. prvi put doneo patrijarh German. To ne treba da se zaboravi, kao ni to da je ovaj božji dar za ljude svih veroispovesti. U Jerusalim, zbog različitih motiva, odlaze i rimokatolici i muslimani i protestanti i svi imaju želju da putem vatre osete božju milost - objašnjava Kalezić.

On dodaje da je velika privilegija za pravoslavne božje izaslanike na zemlji što samo uz njihove molitve Blagodetni oganj može da zasija na Hristovom grobu.

- Pokušavali su poglavari drugih crkava da ga upale, ali im nije uspevalo. Ovaj božji signal se vekovima ponavlja na istom mestu i uvek na isti dan, Veliku subotu, i zato se i smatra čudom - dodaje profesor Kalezić.

Međutim, profesor Petrogradske duhovne akademije Nikolaj Uspenski tvrdi da je čudo Blagodetnog ognja samo mit. Kao argument navodi da “hrišćanska svest ne može da dopusti čudesnost pojave Ognja u određeni dan, sat i minut, jer bi takav stav spuštalo hrišćansku religiju na nivo tzv. prirodnih religija”.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар