Astrološki pregled za ovu nedelju: 27. april - 4. maj 2015.

Mešavina inspiracije i nemogućnosti adekvatnog izražavanja doprineće frustraciji kod onih koji ne budu umeli da reše problem, a dodatno će podstaći druge koji shvate da ne postoji samo jedan ispravan način posmatranja stvari.

Autor Penzin,  Ilustracija: kismolos / rgbstock


Mesec u Lavu,  na početku sedmice, doprinosi osećanju da je sve moguće i da je život lep, ali nas istovremeno suočava i sa problemima u praksi – kako sprovesti grandiozne planove? Ti „grandiozni“ planovi zapravo mogu biti samo želja da se živi lepo umesto da se samo preživljava.

Uticaj Venere i Urana nas podstiče, Merkur i Mars iz praktičnog Bika nas opominju da treba sagledati mogućnosti.

U utorak i sredu, kao svojevrstan uvod u kasnija dešavanja, imamo dva aspekta Hirona sa Marsom i Venerom.
Hiron je planetoid čiji uticaj još uvek nije dovoljno proučen i sa čijim porukama se mučimo. Knjige i tekstovi su pisani o njemu, neki od njih – veoma dobri, ali nismo u potpunosti uspeli da ga „prevedemo“.
Ponekad priča o njegovom uticaju zvuči neprimenjivo na život savremenog čoveka. Ranjeni iscelitelj? Hmh… Nemamo mi vremena da se bavimo isceljivanjem ni svoje ni tuđih duša.
Ostaje pitanje da li se mi, kao društvo, tek razvijamo ka društvu koje u sebi ima svojstva Hirona. Neki astrolozi smatraju da nije slučajno vreme otkrića planeta. Misle da postoji veza između vremena otkrića i razvoja društva.
Nećemo sad ovde ulaziti u simboliku, podsetićemo samo na godine otkrića Urana – 1781. godina, Neptuna – 1846. godina (ona se uzima, ali Neptun nije „otkriven“ klasičnim posmatranjem – tipično za njega, rekli bismo) i Plutona – 1930. godina. Ako vas zanima ova tematika, sami uporedite istorijske periode i simboliku ovih planeta.
Ovde ćemo samo napomenuti da je Hiron otkriven 1977. godine, te da, ako veza sa istorijskim periodom razvoja civilizacije postoji, mi možda nismo još uvek u stanju da je prepoznamo.
Ove sedmice, Hiron će iz Riba obrazovati sekstil (protočan aspekt) sa Marsom u Biku, a zatim, dan kasnije, kvadrat (izazovan aspekt) sa Venerom u Blizancima.

Ako bismo uticaj Hirona preveli kao potragu, ovonedeljna astrološka kombinacija bi mogla da nam ukaže na to da smo spremni da radimo, ne štedeći sebe, u potrazi za nečim, ali da, nažalost, nismo sasvim sigurni za čim to tragamo.

 

U četvrtak imamo prelep aspekt između Sunca u Biku i Neptuna u Ribama. 

Ova kombinacija, tako dobra za sve koji su u potrazi za inspiracijom, mogla bi, zapravo, da crpi dodatnu energiju i da dobije podršku od jenjavajućih aspekata koje Hiron pravi. Jer šta je umetnost ako ne potraga za smislom, za lepotom?

Ovo se, naravno, odnosi i na onu većinu koja se ne bavi umetnošću direktno. Jer inspiracija je svima potrebna, kao i novi načini delovanja. Svi smo u potrazi za nečim.

Međutim, dok Hironovu potragu ne koči nesposobnost ili nespremnost na akciju, već nesigurnost u to šta je cilj ili predmet potrage, dotle inspiraciju koju širi kontakt Sunca i Neptuna, krajem nedelje, sputava nesposobnost adekvatnog izražavanja.

Merkur, koji će u petak ući u znak Blizanaca, odmah po prelasku u ovaj znak počinje da oseća netrpeljivost Saturna iz Strelca. Tačna opozicija između ove dve planete desiće se u nedelju.

Ne baš prijatan aspekt, pa je sreća da je makar pao u neradan dan. Osetiće se i početkom naredne sedmice, ali će ipak jenjavati. Jer ovo bi moglo da utiče, pre svega, na poslovne odnose, dok su oni lični, ljubavni, manje ugroženi (iako treba paziti i na njih ovog dana).

Sam Merkur, kad se bude oslobodio uticaja strogog i još trenutno retrogradnog Saturna, imaće vremena da uživa u svom znaku, jednom od dva kojim vlada. Naime, Merkur će u Blizancima ove godine biti do 8. jula jer će 19. maja početi da se vraća kroz ovaj znak. Neće, međutim, više dolaziti u direktan sukob sa Saturnom.

Retrogradnog Merkura se ne treba plašiti. Dobro je da ponekad bacimo drugi pogled na stvari. Merkur u Blizancima, čini nam se, omogućiće zanimljive kontakte i pospešiti dijalog među ljudima.

 

Značajna astro dešavanja ove sedmice:

  • utorak – Mars u Biku sekstil Hiron u Ribama
  • sreda – Venera u Blizancima kvadrat Hiron u Ribama
  • četvrtak – Sunce u Biku sekstil Neptun u Ribama
  • petak – Merkur ulazi u znak Blizanaca
  • nedelja – Merkur u Blizancima opozicija retrogradni Saturn u Strelcu
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар