Šta valja raditi na Božić?

Božić se praznuje kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista, to je praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, praznik roditeljstva i porodice, i obeležen je brojnim običajima koji imaju jedan osnovni smisao - da se sačuva i uveća porodica i imanje domaćina.


Sve to najbolje je sažeto u narodnoj molitvi - zdravici koja se izgovara o Božiću: "Daj, Bože, zdravlja i veselja u ovom domu, neka nam se rađaju zdrava dečica, neka nam rađa žito i lozica, neka nam se uvećava imovina u polju, toru i oboru!"

Jedan od najlepših božićnih običaja je miroboženje - prilika da se zavađeni pozdrave i poljube govoreći "Mir božji, Hristos se rodi", da se oni koji su u svađi izmire dakle, u ovo doba godine koje treba da bude vreme opšteg mirenja i praštanja.

Pre svitanja, 7. januara, na Božić, zvone sva zvona na pravoslavnih hramovima, objavljujući početak najveselijeg hrišćanskog praznika. Prvi dan Božića je dan radosti rađanja, obnavljanja života, dok se drugi dan provodi u svečanom, tihom domaćem raspoloženju, a u crkvama služi Liturgija zahvalnosti Bogorodici.

Evo još nekih verovanja vezanih za ovaj praznik.

Na Božić bi trebalo raditi sve ono što vam je teško išlo tokom godine, jer se veruje da će nam ono što radimo na božićno jutro ići od ruke. Voda koja se koristi za pranje suda u kojoj je mešena česnica koristi se za zalivanje voćki, jer će tako bolje roditi, ili se, u gradskim uslovima, njome zaliva saksijsko cveće, da lepše cveta. Testo koje ostane na rukama domaćice posle mešenja česnice takođe se stavlja na voćke, da bi dale više ploda.

Negde su se zadržali i tragovi paganskih verovanja, pa se gata u plećku od pečenice - ako na kosti koja se izvuče iz pečenice ostane mesa, veruje se da će godina biti plodna.

U okolini Niša zabeležen je običaj da se pre božićnog ručka svi ukućani istovremeno izuju, jer će se tako pilići istovremeno izvoditi, žene brzo porađati, krave brzo i lako teliti, ovce jagnjiti… Na jugu Srbije veruje se da će momci i devojke koji prespavaju na slami posutoj za Badnje veče sanjati budućeg supružnika…

Primetićete da su, svi do jednog, ovi običaji u slavu porodice i napretka. Zato - praštajte danas onima kojima je oproštaj potreban i provedite Božić sa onima koje volite, u miru i ljubavi.


Kako se čestita Božić


Božić je najradosniji hrišćanski praznik, onima koje najviše volite sigurno ćete čestitati lično, a evo kako da se ne obrukate ako nekome budete čestitali porukom ili mejlom.


Božić se piše velikim slovom, dakle: "Srećan Božić!", ali, božićni praznici pišu se malim, znači: "Srećni božićni praznici".


Uobičajeni božićni pozdrav je "Hristos se rodi" ili "Mir božji, Hristos se rodi", a odgovara se "Vaistinu se rodi". Valja napomenuti da se ovako pozdravlja i govori od Božića sve do Bogojavljenja.


Imajte u vidu da Pravopis preporučuje "Hristos", doslovno preuzeto iz grčkog, ali da se u ostalim padežima uobičajeno menja "Hrista, Hristu…"

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар