Današnja deca će u toku svog života moći da isprobaju putovanje kroz vreme

Foto: Salvatore Vuono / freedigitalphotos net
Svojevremeno j neko rekao kako vreme ima logiku koja nije dužna nas da razume... Iako nam pojmovi poput putovanja kroz vreme i teleportacije izgledaju kao naučna fantastika koja se nikada neće ostvariti, naučnici sa Univerziteta u Glazgovu i Londonu tvrde da će današnja deca tokom svog života doživeti te događaje i scene koje smo do sada mogli videti samo u naučno-fantastičnim filmovima.

"Dobra stvar vezana za teleportaciju je da ne postoji nijedan zakon koji bi pokazao da je ona nemoguća, pa predviđam da će teleportacija kakvu danas viđamo u filmovima postati svakodnevna stvar do 2080. godine - kazala je Meri Žaklin Romero sa Univerziteta u Glazgovu.

Ona je dodala kako će teleportacija ljudi, atom po atom, biti jako složena i teška, ali veruje da će napredak fizike, hemije i molekularne biologije ubrzati njen razvoj.
Osim što bi se mogli prebacivati s jednog mesta na drugo, ljudi bi u budućnosti mogli i putovati kroz vreme. Naučnik Kolin Stjuart kaže kako je putovanje kroz vreme, odnosno u budućnost već postignuto, ali u jako malim količinama, ali bi do 2100. godine taj period od delića sekunde mogao doseći i nekoliko sedmica.

Ako putujete kroz svemir brzinom od deset posto brzine svetlosti kroz razdoblje koje se vama čini kao šest meseci, na Zemlji će proći šest meseci i jedan dan, što je u suštini putovanje u budućnost od jednog dana. Ako putujete tom brzinom deset godina, otputovaćete oko tri nedelje u budućnost, objasnio je Stjuart princip putovanja kroz vreme.

Još jedna stvar koja je danas u sferi naučne fantastike, a koja bi se uskoro, možda već za deset ili dvadeset godina, mogla početi primenjivati u svakodnevnom životu je nevidljivi plašt, nalik na onaj koji u knjigama i filmovima poseduje Hari Poter.

Tako barem tvrdi profesor fizike sa Univerziteta u Londonu, Kris Filips, koji kaže da je jedan od načina stvaranja takvog nevidljivog plašta korištenje adaptivne kamuflaže, odnosno projektovanje pozadinskih objekata ili osoba u prednji plan kako bi se stekla iluzija nestajanja.

Već su stvorene osnovne verzije ove tehnologije, ali glavni problem u daljem razvoju je struktura vlakana adaptivne kamuflaže koji bi u budućnosti mogao biti rešen razvojem 3D printera koji "omogućavaju korišćenje materijala koji su nam ranije bili nezamislivi", piše britanski “Telegraf”, a prenosi “Avaz”.

Avaz.ba
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар