Karl Gustav Jung, između složene psihe i nestvarnih snova

Na današnji dan pre 54 godine u švajcarskom mestu Kisnahtu, svet je napustio poznati psiholog i psihijatar, tvorac kompleksne psihologije Karl Gustav Jung.

Studirao je medicinu u Bazelu gde se opredelio za specijalizaciju psihijatrije. Već u 25. godini je postao asistent svetski poznatog psihijatra Eugena Blojlera, na njegovoj klinici za mentalne bolesti Burghelcli u Cirihu. Jung je doktorirao u 27. godini, a u 30. je postao docent na Ciriškom univerzitetu.

Rođen 1875. godine u bogatoj švajcarskoj porodici, sa ocem sveštenikom i majkom koja mu je obezbedila prva proučavanja duševnih problema, a posebno neuroze.

Ono što odlikuje rad ovog tvorca analitičke psihologije jeste da razlikuje dva sloja nesvesnog: lično i kolektivno. Nesvesno je, za Junga, izvor mudrosti, a pored ličnog nesvesnog u duševnom životu ljudi važnu ulogu imaju nasleđeno i nadlično, odnosno kolektivno nesvesno, smatra on.

Prema Jungu, čovek je kompleksno biće, seksualno i religijsko, nagonsko i duhovno, nesvesno i svesno, iracionalno i racionalno, a ličnost je određena prošlim događajima, kao i planiranjem budućnosti.

Takođe, treba pomenuti i učenje Junga o tipovima ličnosti i njegovu klasifikaciju ljudi, a to je prema dominantom stavu ili orijentaciji libida na ekstravertni i introvertni tip, kao i prema dominantnoj psihičkoj funkciji na intuitivni, misaoni, osećajni i senzitivni tip.

Ono što je interesantno u radu ovog psihijatra je njegovo tumačenje snova. Jung smatra da je san poruka koju naše nesvesno šalje nama samima. Onaj ko shvati tu poruku ličnog i kolektivnog nesvesnog, može bolje razumeti svoje pravo sadašnje psihičko stanje, ali može pretpostaviti šta ga čeka u budućnosti, smatra Jung.

On kaže da se u kolektivnom nesvesnom nalazi duhovno iskustvo hiljade generacija naših predaka, i da je neophodno upoznati te sadržaje. Međutim, on smatra da to može biti i opasno, tragično a, ponekada, i kobno.

Jungova psihologija dala je značajne rezultate i u interpretaciji mitoloških i religijskih simbola. Njegova dela imaju snažan uticaj u mnogim područjima kulturnog stvaralaštva.

Rad i istraživanje Karla Gustava Junga je obimno, a o tome svedoče brojne knjige i studije koje je za sobom ostavio i koje su o njemu pisali drugi.

Izvor: Tanjug
Foto: sr.wikipedia.org (This image is available from the United States Library of Congress's Prints and Photographs division under the digital ID ppmsca.07205)
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар