Egzorcizam i crkva

Foto:YouTube

Sudbina Anneliese Michel koja je umrla nakon egzorcizma obrađena je u dva filma, no sada se prvi put njome pozabavila i jedna znanstvenica. Ona tvrdi da se taj slučaj često zloupotrebljava u crkvenim krugovima.


Anneliese Michel bila je skromna i povučena studentica pedagogije iz njemačkog mjesta Klingenberg. Oboljela je od epilepsije, ali se njezina strogo katolička obitelj zbog toga nije obratila liječnicima, nego crkvi. Naime, roditelji su bili uvjereni da je njihova kćerka opsjednuta vragom, pa su zatražili provedbu egzorcizma. Tadašnji biskup iz biskupije Würzburg Josef Stangl je odobrio dvojci svećenika da provedu taj sporni postupak. Bilo je to 70-ih godina 20. stoljeća. Nakon više egzorcističkih seansi, djevojka je 1976. umrla u dobi od 23 godine. Svećenici i roditelji su potom zbog nepružanja pomoći osuđeni na uvjetne kazne.

Prvi znanstveni rad


Naravno, o tom se spektakularnom slučaju puno pisalo, snimljena su i dva filma, jedan američki ("Egzorcizam Emily Rose" iz 2005.) i jedan njemački ("Rekvijem", 2006.). I dan danas se u internetu navodno mogu naći snimke na kojima se može čuti kako vrag govori iz Anneliese Michel. A kada je prošle godine izbio požar u pilani njezinih roditelja, za mnoge je bilo jasno: sve je to đavolje djelo.

Sada se tim slučajem po prvi put pozabavila jedna znanstvenica, njemačka povjesničarka Petra Ney-Hellmuth. Nakon četiri godine proučavanja dokumentacije u državnim i crkvenim arhivima, proučavanja tadašnjih i kasnijih medijskih zapisa i izjava svjedoka, napisala je na tu temu doktorsku dizertaciju koja je ovih dana objavljena kao knjiga pod naslovom "Slučaj Anneliese Michel: crkva, pravosuđe, mediji".

Instrumentaliziranje Anneliese Michel


Njezin zaključak: ovaj slučaj se još uvijek instrumentalizira kao argument protiv novina uvedenih Drugim vatikanskim koncilom. "Prepričavanje patnji i smrti Anneliese Michel doprinose održavanju vjerovanja u postojanje opsjednutosti i opravdavanju aktualnih egzorcizama koji se provode, unatoč narušenom crkvenom imidžu zbog 'slučaja Anneliese Michel'", kaže znanstvenica. Ona također izvješćuje da su se spomenute snimke na kojima vrag navodno govori iz nesretne djevojke neko vrijeme čak rasparčavale po školskim dvorištima u znak upozorenja mladeži, a sve to uz aktivnu podršku krajnje konzervativnog Bratstva svetog Pija. Znanstvenica je isto tako utvrdila da kritičari Katoličke crkve i liberalni katolici smatraju kako Crkva nije učinila dovoljno na rasvjetljavanju svoje uloge u tom slučaju. Naime, nakon sudske presude, biskup Stangl nije smio objaviti završno interno izvješće.

No nakon smrti Anneliese Michel Njemačka biskupska konferencija je, pod pritiskom javnosti, formirala komisiju sastavljenu od teologa, psihologa i medicinara. Na njihovu preporuku "egzorcizam" je 1999. godine preimenovan u "liturgiju za oslobođenje od zla", za koju su na 90 stranica određena nova pravila. Ta su pravila zamijenila ona iz godine 1614. Konzervativni krugovi sve do danas odbijaju tu reformu.

No da se situacija ipak polako mijenja, pokazuje činjenica da je povjesničarka Ney-Hellmuth dobila pristup crkvenim dokumentima koji su do sada bili obavijeni velom tajne.

Autor A. Jung-Grimm/Agencije / dw.de
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар