Čuvarkuća - jaje sa magijskim moćima

Običaj je da se prvo jaje za Uskrs farba crvenom bojom. To se jaje naziva „čuvarkuća“. Pripisuju mu se magijske moći, čuva se godinu dana i, kako mu samo ime kaže, čuva kuću i ukućane, nakon toga ga neko zakopava u baštu, a neko baca u reku.

congerdesign / Pixabay

Na Veliki petak domaćice farbaju jaja u razne boje, raznim tehnikama. Najvažnije je da prvo ofabrate jedno crveno jaje koje simbolizuje prolivenu Isusovu krv. U Srbiji je običaj da se prvo jaje farba crvenom bojom i čuva u kući cele godine, a to jaje sa naziva "čuvarkuća".  

Čuvarkuća služi da zaštiti sve ukućane, ali i njihov dom. Veruje se da čuvarkuća tera zle sile i deomone, odnosno od svih loših stvari.

U nekim krajevima bojenje prvog jajeta za Uskrs bilo je praćeno bajanjem. Deci su, takođe, tim jajetom mazala obraze, kako bi im oni bili rumeni, jer su takvi značili zdravlje.

Na Kosovu ovo jaje su nazivali "strašnik" jer se upotrebljavalo kao lek protiv straha.

U nekim krajevima su decu umivali vodom u koju bi stavili jedno crveno jaje, šećer i cveće vrtike. To bi se radilo da bi dete bilo zdravo, slatko, odnosno blage naravi i da se oko nje ili njega vrte momci, odnosno devojke.

Takođe bi se detetu to jaje stavljalo pod jastuk u toku noći, a ujutru bi čuvarkuću nosili u crkvu i potom to jaje prvo pojeli. Crveno jaje bi inače svi članovi porodice uvek prvo jeli, opet kako bi se zaštitili od bolesti.

Zaštitna svojstva su imali i voda u kojoj su se jaja kuvala, pa i ljuske. Zbog toga u nekim krajevima postoji običaj da se ljuske isitne i umese sa pšeničnim brašnom i tako zalepe za gornji deo kućnog praga kako bi se oteralo svako zlo.


"Prvo, crveno jaje, čuvalo se pored ikone, do sledećeg Vaskrsa. Čuvalo je ovo silno jaje naše kuće i naše duše, dok mu na smenu ne dođe novo, vaskrslo... jer su naša vera i običaju, u stvari, čuvari naših ognjišta".
Crveno jaje su koristile i devojke u raznim "vradžbinama" kako bi se udale. Pri izvođenju tih magijskih radnji, pazile bi da ih momci ne vide.

"Prvo, crveno jaje, čuvalo se pored ikone, do sledećeg Vaskrsa. Čuvalo je ovo silno jaje naše kuće i naše duše, dok mu na smenu ne dođe novo, vaskrslo... jer su naša vera i običaju, u stvari, čuvari naših ognjišta".


Šta uraditi sa jajetom koje je bilo čuvarkuća godinu dana?


Čuvarkuća se čuva sve dok se ne išara novo jaje sledeće godine, jer se za njega veruje da čuva kuću od spoljnih nesreća. Kad se ofarba novi čuvar, stari se baci u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.

Neko jaje zakopava u baštu ili vinograd da čuva zemlju od grada i prirodnih nepogoda.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар