Danas su Mitrovske zadušnice (VIDEO)

Pravoslavni vernici u Srbiji danas obeležavaju Mitrovske zadušnice obilazeći grobove svojih najbližih. Na ovaj praznik, koji se uvek obeležava u subotu pred Mitrovdan, služe se pomeni i parastosi, a prema pravoslavnom običaju pale se sveće i deli hrana za pokoj duša preminulih. 


 

U nekim krajevima u Srbiji ovaj praznik mrtvih je poznat kao zatvorne zadušnice, jer se veruje da se tog dana zatvaraju grobovi koje je sveti Petar otvorio na Duhovske zadušnice.

U istočnoj Srbiji se u domaćinstvima ne radi ništa sa vunom, a u celoj Srbiji se veoma poštuju ove zadušnice pred Mitrovdan, praznik Svetog Dimitrija, kada se, prema običaju, svode svi računi i rezultati iz prethodne godine.

Srbi su ovaj praznik primili od Rusa, a ruska crkva ga je ustanovila na ovaj dan u 14. veku, posle ruske pobede u Kulikovskoj bici. Vojskovođa Dimitrije Donski zamolio je svetog Sergija Radonješkog da održi pomen palim vojnicima i da se to čini svake godine na taj dan. Praznik je vremenom prerastao u pomen svih upokojenih, ne samo vojnika.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар