Gen koji predviđa vreme smrti?

Naučnici su otkrili varijaciju gena koji utiče na ljudski biološki časovnik tako detaljno da čak predviđa trenutak kada neka osoba ima najviše šansi da premine.

Istraživači se nadaju da bi ova otkrića jednoga dana mogla da se koriste pri izračunavanju kada bi osobe koje su preživele srčani ili moždani udar trebalo da uzmu lek zarad njegovog najefektnijeg delovanja ili kada bi pacijenti u bolnici trebalo da budu pod najvećim nadzorom.

Američki tim je otkrio ovu varijaciju gena slučajno dok je istraživao Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest. Naučnici su posmatrali šablone spavanja kod 1.200 zdravih 65-godišnjaka koji su imali redovne godišnje neurološke i psihijatrijske preglede.

Oni su pronašli jedan molekul u blizini gena nazvanog Period 1 koji je imao bazu ili u adeninu (A) ili u guaninu (G).

Budući da ljudi imaju dva niza hromozoma, pojedinac ima 36% šansi da ima dva A, 16% za dva G i 48% šansi za A i G.

Otkrića, objavljena u časopisu Annals of Neurology, pokazuju da oni sa AA genotipom imaju prirodnu tendenciju da se bude sat ranije od onih sa GG dok se oni sa AG bude skoro na sredini između ova dva tipa.

Takođe je otkriveno da oni sa AA i AG gentopiom u proseku umiru malo pre 11 ujuturu, ali oni sa genotipom GG imaju tendenciju da umru neposredno pre 18 časova.

„Unutrašnji biološki sat reguliše mnoge aspekte ljudske biologije i ponašanja”, kaže Endru Lim, autor studije sa Odeljenja za neurologiju pri Medicinskom fakultetu „Bet Izrael" u Bostonu. „On utiče i na vreme pojavljivanja ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su moždani ili srčani udar”.

„Dakle zaista postoji gen koji predviđa vreme u toku dana kada ćete umreti”, kaže Kliford Sejper, načelnik neuorogije na Medicinskom fakultetu u Bostonu. „Na svu sreću ne i sam datum”.

(B92)
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар