REVOLUCIONARNO: Bakterija koja će produžiti život na 140 godina

Ruski naučnici su u Sibiru otkrili bakteriju Bacilus F, koja bi mogla da uspori proces starenja i produži ljudski vek na čak 140 godina.

Ruska akademija nauka zvanično je obelodanila otkriće bakterije u stalno zamrznutom tlu planine Mamontova, u regionu Jakutija u Sibiru i pronalazak ocenila kao impresivan. I domaći stručnjaci slažu se da bi ovo otkriće moglo da bude veoma korisno za lečenje raznih bolesti i jačanje otpornosti organizma, ali upozoravaju da tome prethode dugogodišnja istraživanja.

Stručnjaci Instituta za hemijsku biologiju i medicinu u Novosibirsku objavili su da je bakterija, nazvana Bacilus F, usporila proces starenja kod laboratorijskih miševa, kojima je ubrizgana. Miševi kojima je ubrizgan ekstrakt bakterije živeli su prosečno 906 dana, što je za 308 dana duže od uobičajenog prosečnog životnog veka laboratorijskih miševa od 589 dana. Kada se ove brojke „prebace" na ljude, možemo se nadati produžetku prosečnog ljudskog veka na 140 godina.

Naučnici instituta Vladimir Rjepin, Nada Mironov i Anatolij Brjuškov naveli su da bakterija u stvari pomaže organizmu da ojača svoje prirodne odbrambene mehanizme. Rečeno je ipak da su ispitivanja tek na početku i još su daleko od testova na ljudima, a još dalje od proizvodnje seruma sa željenim efektom.
Mikrobiolog dr Snežana Jovanović iz KC Srbije ocenjuje da ovo otkriće obećava, ali da je teško predvideti kada bi serum bakterije mogao da bude primenjen na čoveku.
- Značajno je da ova bakterija pripada rodu koji u nepovoljnim uslovima stvara otporne oblike - spore i produkuje veliki broj enzima koji im omogućavaju da dugo prežive u takvim uslovima. To su prirodno otporne bakterije i ne treba da čudi što su nađene na tako niskim temperaturama. Zbog velikog broja enzima koje produkuje, bakterija utiče na organizam tako što jača odbrambene sposobnosti i on postaje otporniji na dejstvo drugih mikroorganizama - napominje dr Jovanović.

Srpski istraživač u oblasti genetike Miodrag Stojković rezervisan je prema otkriću ruskih naučnika i podseća da ne mora da znači da će ono što deluje na miševima delovati i na ljudima:
- To često viđam u oblasti kojom se bavim. Neke matične ćelije vrlo pozitivno utiču na organizam miša, ali ne i na čoveka. Takođe, slede godine istraživanja uticaja ove bakterije. Za ispitivanje jednog leka, makar i običnog aspirina, treba između 10 i 15 godina.
Ana Vlahović, Press
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар