Snimljeni 'vilenjaci' na ivici svemira (VIDEO)

Po prvi put kamera je zabeležila redak prirodni fenomen u gornjoj Zemljinoj atmosferi. Naucnici ga zovu - 'vilenjak' (sprite).

Radi se o udarima munja, koje se bitno razlikuju od onih na koje smo navikli, kako oblikom, tako i vremenskim trajanjem. Pre nekih 30 godina prvi put su ih na velikim visinama primetili piloti aviona, koji su se bojali za svoje poslove pa su cutali o viđenim 'vilenjacima' na ivici svemira.



Te munje u trenutku kad se događaju zapravo više podsećaju na nebesku meduzu, nego na klasičnu munju. Neke teorije tvrde kako su ti 'vilenjaci' rezultat interakcije između oblaka i više atmosfere, na način da oblaci kad ostanu bez pozitivnog naboja i kad se nabije polje negativnog elektriciteta do određene granice, dolazi do oslobađanja tih neobičnih munja iz gornjeg dela atmosfere.

Sada su istraživači u lovu na 'vilenjake', koristeći specijalne kamere, po prvi puta uspeli snimiti jednog od njih, a mi vam prenosimo i video u kojem možete vidjeti o kakvom se prirodnom fenomenu i dugogodišnjoj misteriji radi.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар