Božićni post u toku (VIDEO)

Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne crkve pripremaju za proslavu Božića, traje do pričešća vernika na božićnoj liturgiji, 7. januara.

Vernici Srpske pravoslavne crkve višenedeljnim božićnim postom se pripremaju za proslavu jednog od najvećih hrišćanskih praznika – Božića, rođenja Isusa Hrista.



Božićni post traje do pričešća vernika na božićnoj liturgiji, 7. januara, i podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, ali i loših dela.

Tokom božićnog posta, do 31. decembra, ponedeljkom, sredom i petkom posti se na vodi, utorkom i četvrtkom na ulju, a subotom i nedeljom na ribi.

U poslednjoj nedelji posta, ponedeljkom, sredom i petkom posti se na vodi, a utorkom, četvrtkom, subotom i nedeljom na ulju.

Prema tumačenju vladike Nikolaja Velimirovića, post se sastoji od uzdržavanja od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta telesni i duhovni.

Ciljevi su, poučava vladika Nikolaj "očišćenje tela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tela, a sve radi proslavljanja Boga i poštovanja njegovih svetitelja".
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар