Naš svemir se sudarao sa drugim?

Naučnici smatraju da su možda uočili dokaze za postojanja drugih svemira, od kojih se do sada četiri sudarilo sa našim.

Jedna od teorija koje zastupaju postojanje više svemira pretpostavlja da izvan našeg ima i drugih svemira, koji se pojavljuju i nestaju, svaki u svom „balonu“ prostora i vremena. Obično se oni ne približavaju jedan drugome, ali se ponekad neki svemir pojavljuje pored našeg, a kada se do dogodi, dolazi do sudara.

Sudar sa čitavim svemirom bi definitivno ostavilo neki trag. Odnosno, ovaj sudar bi ostavio „ožiljak“ u obliku diska u kosmičkom mikrotalasnom pozadinskom zračenju, a to je upravo ono što su kosmolozi Londonskog univerzitetskog koledža pronašli. Oni su detektovali četiri ovakva „ožiljka“, koji imaju desetostruko više šansi da budu dokazi za sudar svemira nego da su prouzrokovani nečim drugim što nam je poznato.

Ipak, sveukupna statistička značajnost tragova u kosmičkom mikrotalasnom zračenju nije velika, što znači da je potrebno još puno podataka da bi se definitivno dokazala ili odbacila ova teorija sudara. Srećom, svemirska opservatorija Planck može da načini snimke koji imaju tri puta veću rezoluciju od snimaka korišćenih u ovoj studiji, tako da ćemo do 2013. godine dobiti definitivan odgovor da li postoji još svemira koji plutaju tamo negde unaokolo.
Izvor: Mikro Vesti
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар