Sedenje za kompjuterom skraćuje život?

Provođenje više od pet sati dnevno pred računarom štetno deluje na srce i može da dovede do prerane smrti, utvrdili su naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu.

Kako je objavljeno na sajtu medijske kuće Examiner.com, posledice produženog sedenja za računarom jednake su efektima prekomernog gledanja televizije.

Naučnici smatraju da je u oba slučaja uzrok ranog umiranja dugo sedenje koje dovodi do smanjenja aktivnosti enzima važnih za očuvanje zdravlja srca, zapaljenja i poremećaja metabolizma i savetuju kratke šetnje posle svakih 20 minuta provedenih pred ekranom kako bi se ublažila štetna dejstva dugog sedenja.

Istraživanje je sprovedeno na 4.500 Škota starijih od 35 godina, a naučnici su zaključili da je uzrok ovih tegoba dugo sedenje, posebno na stolici sa naslonom, uobičajeno prilikom igranja video igrica, gledanja televizije i korišćenja računara.

Oni koji su pred računarom ili televizorom provodili neprekidno više od četiri sata imali su 125 odsto veću verovatnoću umiranja od neke bolesti srca u odnosu na one koji su pred ekranom provodili manje od dva sata dnevno, a imali su i 48 odsto veći rizik umiranja iz niza drugih razloga.

Rizik od prerane smrti značajno je povećan kod onih koji su pred računarom provodili pet sati ili više sati dnevno, navodi se u rezultatima istraživanja objavljenim u januarskom izdanju lista Žurnal američkog koledža kardiologije (Journal of the American College of Cardiology).

Sklonost ka preranom umiranju pokazivali su, međutim, i oni koji su u slobodno vreme redovno vežbali.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар