Zašto je karcinom jajnika toliko opasan i kako na vreme prepoznati simptome?

U maju se obeležava Svetski dan karcinoma jajnika, bolesti od koje u Srbiji godišnje oboli više od 800 žena, dok 450 njih izgubi život. U svetu se godišnje registruje 290.000 novih slučajeva obolelih, a tokom jedne godine oko 180.000 žena na svetu izgubi bitku sa ovom bolešću.

Foto: Pixabay

Ovaj karcinom uglavnom nastaje kao posledica više udruženih faktora rizika, a zbog nespecifičnih simptoma najčešće se otkriva kasno, odnosno u naprednijim fazama. Zato je važno da se što veći broj žena upozna sa simptomima i istakne značaj redovnih lekarskih pregleda.

Simptomi karcinoma jajnika su nespecifični i mogu se lako pomešati sa simptomima drugih, manje ozbiljnih, bolesti i zato se on najčešće otkriva u poodmaklom stadijumu. Većina pacijentkinja neće na vreme reagovati na simptome budući da podsećaju na stomačne ili menstrualne tegobe i zato je važno obratiti pažnju na česte simptome karcinoma jajnika - nadimanje abdomena, gubitak apetita, ponavljajući bol u stomaku, loše varenje, zatvor ili dijareja, ali i na manje česte simptome kao što su bol u leđima, bol tokom seksualnog odnosa, neredovne menstruacije i vaginalno krvarenje u postmenopauzi.

Zbog velikog broja faktora koji čine da se ovaj karcinom teško i kasno dijagnostikuje, najveću ulogu u zaštiti od ove opasne bolesti predstavljaju zdrav način života, prevencija i redovni pregledi na kojima se može uočiti svaka promena na svom začetku.

U cilju isticanja značaja poseta lekaru i podizanja svesti o opasnostima ovog karcinoma, pokrenuta je kampanja “Ne propusti da prepoznaš!“ koju sprovodi Ženski centar Milica, uz podršku Ministarstva zdravlja, Udruženja medikalnih onkologa Srbije, Udruženja za ginekološku onkologiju Srbije, AU Lilly Drogerie i kompanije AstraZeneca.

Kao jedan deo ove kampanje, sve žene koje posete Lilly drogerije u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Užicu, Čačku i Nišu dobiće edukativnu brošuru sa osnovnim informacijama o karcinomu jajnika, dok će zaposleni u Liliju nositi bedž kao znak podrške kampanji.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар