DUGOROČNA PROGNOZA VREMENA: Novembar i decembar 2022. iz dana u dan

Dugoročna prognoza vremena do kraja 2022. godine, za novembar i decembar.

Pixabay

Posle sunčanog i veoma toplog početka meseca novembra, sledi postepeno zahlađenje uz naoblačenje, a oko 4. novembra i kišu.

Od 6. do 9. novembra u najtoplijem delu dana ustaliće se na 12 stepeni.

Početak druge dekade obeležiće novo otopljenje i kišni period, koji će potrajati pet dana, a zatim će naglo zahladneti, pa se očekuje da se sredinom novembra spusti do nule.

Do kraja meseca, uz manja kolebanja i temperaturu u granicama proseka, smenjivaće se kišni i sunčani periodi.

NOVEMBAR, IZ DANA U DAN (ACCUWEAETHER) 

(accuweather.com screenshot)

DECEMBAR, IZ DANA U DAN (ACCUWEAETHER) 
(accuweather.com screenshot)

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da će u prvoj polovini novembra temperature biti oko proseka, možda i stepen, dva iznad. Što se tiče prvog snega, Todorović ističe da je veoma mala šansa da padne u novembru.

„To je neizvesno gledajući razvoj situacije iznad Evrope. Veoma je mala šansa za tako nešto. U prvih 15 dana novembra biće relativno toplo, maksimalna temperatura oko proseka, možda i stepen, dva iznad, dok na kraju meseca ne padne na prosečnu temperaturu od oko devet stepeni. Posle 20. novembra, postoji verovatnoća za mraz“, navodi Todorović za RTS.

Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ-a, ranije je najavio da se u Srbiji očekuje topao novembar sa srednjom temperaturom vazduha do jednog stepena iznad višegodišnjeg proseka.

„Srednja novembarska temperatura imaće vrednosti u intervalu od šest do osam stepeni, a u planinskim predelima od tri do šest stepeni. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za novembar biti od 11 do 14 stepeni u nižim predelima, a u planinskim predelima od šest do 10 stepeni, dok će srednja minimalna temperatura vazduha biti u intervalu od dva do pet stepeni, a na planinama od nula do dva stepena. Prognozira se od 2 do 8 mraznih dana u nižim predelima, sa minimalnom dnevnom temperaturom vazduha nižom od nula stepeni, a na planinama od 10 do 13 dana“, rekao je Nikolić i dodao da se tokom novembra prognozira količina padavina u domenu višegodišnjeg proseka u većem delu zemlje, dok se na jugu Srbije očekuje deficit padavina.

„Prognozira se da će novembarska količina padavina u nižim predelima biti od 50 do 70 mm, a na planinama od 60 do 90 mm. Očekuje se od 10 do 12 dana sa padavinama, a u brdsko-planinskim krajevima od 12 do 15 dana“, rekao je Nikolić.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 5.6ºC, srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 12.1ºC, a novembarska suma padavina iznosiće oko 44 mm, navedeno je na sajtu RHMZ.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар