Da li će biti Miholjskog leta i kakva nas jesen čeka?

Nešto toplija jesen u odnosu na višegodišnji prosek. Miholjsko leto u Srbiji „pod znakom pitanja“. Ima izgleda da bi prva polovina oktobra imala nešto češću pojavu padavina, za ceo oktobar one bi bile u granicama proseka između 40 i 60 milimetara, u planinama do 80.

Pixabay

Pomoćnik direktora RHMZ-a Goran Mihajlović kaže za RTS da se toplo vreme prognozira za prvu nedelju oktobra, ali ne i za sam period oko Miholjdana, koji je 12. oktobra. Očekuje se, dodaje, nešto toplija jesen u odnosu na višegodišnji prosek.

Pomoćnik direktora RHMZ Goran Mihajlović rekao je u Jutarnjem programu RTS-a da se tokom vikenda i početkom naredne sedmice očekuju maksimalne temperature između 20 i 25 stepeni, uz košavu, odnosno pojačan južni i jugoistočni vetar.

„Do kraja meseca bi se zadržao ovaj trend nešto toplijeg vremena u odnosu na prethodnu sedmicu i ovo zahlađenje koje smo imali u prethodnim danima“, dodaje meteorolog.

Ne očekuje obilne padavine, a u nedelju popodne, ponedeljak i utorak može da bude mestimično kiše i lokalnih pljuskova, ali ne i velikih i obilnih.

Prvi mraz se očekuje već u subotu ujutru, ali će nakon toga sedam dana biti toplija jutra, pa se mrazevi mogu ponovo očekivati u prvoj polovini oktobra.

Mihajlović je napomenuo da je miholjsko leto u Srbiji „pod znakom pitanja“

„Ima izgleda da bi prva polovina oktobra imala nešto češću pojavu padavina, istina za ceo oktobar one bi bile u granicama proseka između 40 i 60 milimetara, u planinama do 80. Topli period bi bio ipak ovaj prvi deo oktobra, odnosno prvih sedam dana, tako da sam period oko Miholjdana, koji je 12. oktobra, ne možemo reći da ćemo imati miholjsko leto u onom pravom obimu kakvom smo očekivali ili kako smo navikli“, kaže Mihajlović.

Pomoćnik direktora RHMZ-a kaže da se očekuje nešto toplija jesen u odnosu na višegodišnji prosek.

„Srednja temperatura bila bi jedan stepen iznad prosečnih vrednosti, a što se tiče padavina, one bi bile negde u granicama proseka i to je u brojevima između 140 i 190 milimetara za ova tri meseca (septembar, oktobar i novembar)“, navodi Mihajlović.

Izvor: RTS, foto: Pixabay

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар