PRAZNIK ZAČEĆA SVETOG JOVANA KRSTITELJA: DAN KADA SE DOGAĐAJU ČUDA

Prema verovnaju, ovo je dan kada se širi radost!


Postoji više praznika u godini koji su posvećeni Svetom Jovanu Krstitelju, a 6. oktobra slavi se praznik Začeće Svetog Jovana Krstitelja. Najčešće pravoslavni vernici proslavljaju praznik svetog Jovana 20. januara koji je mnogim porodicama u Srbiji krsna slava, a 7. jula se obeležava njegov dan rođenja, a dan smrti obeležava se praznikom Usekovanje 29. avgusta.

Na današnji dan proslavlja se milost prema pobožnim i pravednim roditeljima svetog Jovana, starcu Zahariji i starici Jelisaveti, koji su celog života želeli i Boga molili da im podari jedno dete, ali i čudo začeća Jovanovog u prestareloj Jelisavetinoj utrobi.

Pravo čudo – začeće Jovanovo dogodilo se jer je s njim Bog imao naročito velike namere, naime, da on bude prorok i Preteča Hristu, Spasitelju sveta.

Preko svojih anđela Bog je objavio rođenje Isaka od bezdetne Sare, i Samsona od bezdetnog Manoja i njegove žene, i Jovana Preteče od bezdetnih, Zaharije i Jelisavete.

Preko anđela svojih Bog je objavljivao rođenje onih, s kojima je imao naročite namere. Кako su se mogla roditi deca od starih roditelja?

– Ako je ko ljubopitljiv da to zna, neka ne pita o tome ni ljude, jer ljudi to ne znaju, ni prirodne zakone, jer to je iznad prirodnih zakona, nego neka obrati pogled svoj na silu Svemogućega Boga, koji je iz ništa stvorio sav svet, i koji za stvaranje prvoga čoveka, Adama, nije potrebovao nikakve roditelje, ni stare ni mlade. Mesto ljubopitstva odajmo hvalu Bogu, koji nam često javlja moć i milost i mudrost Svoju mimo prirodnih zakona, u koje okovani mi bismo, bez naročitih čudesa Božjih, pali u očajanje i Bogozaborav – piše u crkvenom kalendaru povodom ovog praznika.

Prema predanju, kada je Jelisaveta ostala trudna, Zaharije je zanemeo. Kada se rodio Preteča, od njegovog oca Zaharija je zatraženo da na pločici napiše ime deteta i kada je on napisao sinovljevo ime, istog časa je progovorio.

Kao mlad Jovan je otišao u pustinju gde se hranio korenjem i divljim medom. U propovedima je kritikovao moralno posrnuće svojih savremenika, pozivajući ih da se pokaju i vrate životu po Božijim zakonima. On je krštavao ljude u reci Jordan, govoreći im da ih on krsti vodom, a da za njim “ide onaj koji će ih krstiti Duhom Svetim i ognjem”.

Jovana Preteču je pogubio judejski kralj Irod. Jevanđelist Luka poželeo je da prenese telo Jovanovo iz Sevastije, gde je veliki prorok i posečen u Antiohiju.

Ali, uspeo je samo da dobije i prenese jednu ruku koja se u Antiohiji čuvala do desetog veka, pa je posle prenesena u Carigrad, odakle je i nestala u vreme Turaka.

Praznik Začeća Svetog Jovana Krstitelja mnogi pravoslavni vernici u Srbiji proslavljaju kao slavu, a veruje se da je ovo dan kada se događaju čuda.

Veruje se da bi nadanašnji dan svi roditelji koji nisu krstili decu trebalo to da učine ili bar da odrede datum kada će obaviti krštenje. A oni koji nemaju poroda treba da se pomole i ne gube nadu.

Postoji stari običaj na ovaj praznik da roditelji krštavaju decu ili, prema verovnaju, na ovaj praznik treba zakazati krštenje.Običaj je da se na ovaj dan roditelji pomole za decu, ali i da provedu dan sa svojim mališanima. 

Jedan od najlepših običaja za danas je da zajendo uživate u ljubavi, zajendičkim aktivnostima i međusobnoj radosti.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар