Koliko dugo smete sedeti sa prekrštenim nogama?

Pixabay
Lekari su, kako prenosi BBC, došli do zaključka da sedenje s prekrštenim nogama ne uzrokuje posebne zdravstvene probleme, ali samo ako ne sedite u tom položaju duže od određenog vremena, odnosno dok vam noge ne utrnu.


Zdravstveni stručnjaci godinama nas upozoravaju da sedenje sa prekrštenim nogama šteti zdravlju, kako krvnih sudova tako i leđima, ali pogoduje i nastanku celulita. Ipak novo istraživanje dovelo je do zaključka da je taj položaj sedenja štetan samo ako u njemu sedimo duže od određenog vremena.

Analizirajući podatke istraživanja koji su se bavili pronalaženjem uzroka pojave varikoznih vena, oštećenja nerava i visokog krvnog pritiska, naučnici su, piše BBC, došli do zaključka da sedenje s prekrštenim nogama ne uzrokuje te zdravstvene probleme, ali samo ako ne sedite u tom položaju duže od određenog vremena, odnosno dok vam noge ne utrnu.

Naime, predugo sedenje u bilo kom položaju može uzrokovati otupljenje živaca zbog čega nestaje osjećaj u nogama.

U vezi dileme šta onda uzrokuje varikozne vene, stručnjaci imaju podeljena mišljenja – jedni tvrde da “krivica” najviše leži u genetici, dok drugi kažu da predugo sedenje sa prekrštenim nogama može uzrokovati ovo oštećenje vena.

izvor: N1
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар