Spavanje na boku je najzdravije?

Iskrivljenost tela tokom sna može da izazove stres i naprezanje kičme, vrata, ramena, bokova, pa čak i vilice. Stručnjaci, takođe, navode da je spavanje na stomaku loše za zdravlje, jer može dovesti do degeneracije kičmenog stuba.

Stručnjaci savetuju da tokom izbora položaja treba imati na umu tri krivulje na telu - donjih leđa, u sredini leđa i oko vrata, jer je cilj te prirodne krivulje održati i tokom sna.

Stručnjaci, takođe, navode da je spavanje na stomaku loše za zdravlje, jer može dovesti do degeneracije kičmenog stuba.

Problem tog položaja je to što se u toj poziciji isuviše naprežu ligamenti i mišići oko kičme i stvara se pritisak na živce u rukama, što može da izazove trnjenje tokom sledećeg dana.

Osim toga, taj položaj nije preporučljiv jer težina tela pritiska pluća, što ometa duboki ciklus izdisaja i udisaja, a njime se ujedno nepotrebno pritiskaju grudi.

Kada se radi o spavanju na leđima, problem je u tome što jezik može da padne unazad i blokira disajni kanal, pa ovaj položaj nije dobar, naročito za osobe koje pate od apneje.

Takođe, oni koji spavaju na leđima skloniji su hrkanju.

Osobe s bolesnim srcem, određenim bolestima disajnih organa, glaukomom ili pojedinim stomačnim oboljenjima mogu da imaju korist od tog položaja ako ležanje na leđima zamene s polusedećim položajem i stavljanjem jastuka ispod leđa.

Spavanje na boku stručnjaci smatraju najboljim položajem za spavanje, jer se on uklapa u prirodnu zakrivljenost kičme.

Položaj se može poboljšati tako da bude udobniji i to postavljanjem jastuka izmedu kolena, jer će na taj način biti relaksirani i kukovi.

Za potporu glavi preporučuje se srednje visok jastuk, a može i vodeni jastuk koji se jednostavno prilagođava.

Ako osoba ima visok krvni pritisak, lekari preporučuju da spava na levoj strani, a ako u bubregu ima kamen, trebalo bi da spava na desnom boku.

Izvor: Tanjug
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар