Najveća zvezda u svemiru pred eksplozijom

Najveća poznata zvezda u svemiru broji svoje poslednje dane, tvrde astronomi, najavljujući njenu skoru eksploziju. W26 postaje nestabilna i gubi spoljne slojeve, što predstavlja ključni korak u procesu izumiranja.



Koristeći teleskop Južne evropske opservatorije (ESO) u Čileu, astronomi su uspeli da uoče znake koji najavljuju kraj ovog džina poznatog kao W26.

Udaljena oko 16.000 svetlosnih godina u sazveždju Oltara, ta zvezda ima prečnik 3.000 puta veći od Sunca.

Prvi put uočena 1998. godine, W26 je "crveni super džin", naziv koji se koristi za zvezde koje su izrazito velike, ali kratkog veka.

Zvezde poput ove žive "samo" nekoliko miliona godina, nakon čega eksplodiraju kao supernove.

W26 postaje nestabilna i gubi spoljne slojeve, što predstavlja ključni korak u procesu izumiranja, ističe se u studiji objavljenoj u čaospisu Monthly Notices, britanskog Kraljevskog astronomskog društva.

- W26 je najveća poznata zvezda u univerzumu. Ona je okružena masom, nebulom, usijanog vodoničnog gasa čiji su atomi izgubili elektrone - stoji u saopštenju astronomskog društva.

Sličan oblak vidjen je oko ostatka zvezde koja je postala supernova 1987.

W26 je locirana u klasteru zvezda Vesterlund 1, u kom se nalazi na stotine hiljada zvezdi. To je najmasovnija zvezdana grupacija u našoj galaksiji, Mlečnom putu.
(24 sata)
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар