Deo ženskog tela koji najbrže stari su - grudi!

Naučnici su otkrili da ženske grudi stare brže nego ostatak tela. To ne znači da sve mora omlohaviti pre vremena, jer životni stil igra veliku ulogu u održavanju dobre kondicije.

Tokom nedavnog istraživanja naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji su potvrdili da tkivo grudi zaista stari nešto brže od ostatka tela.

“Da bismo se borili protiv starenja, prvo nam je potreban objektivan način da se ono izmeri. Precizno određivanje biomarkera biološkog sata nam je već četiri godine pravi izazov”, navodi Stiv Horvat, profesor ljudske genetike – “Želim da ovaj sat pomogne naučnicima da bolje razumeju šta ubrzava, a šta uporava ljudsko starenje.”

Profesor Horvat se koncentrisao na metilaciju, prirodni proces koji hemijski menja DNK. Profesor Horvat analizirao je više od osam hiljada uzoraka i označio kako starenje utiče na DNK metilaciju od rođenja do 101. godine života.

I dok se kod većine uzoraka tkiva biološka starost podudarala sa hronološkom, kod nekih tkiva je uočena veća razlika.

Od tri do 12 ili čak 36 godina starije

Na primer, uočio je da ženske grudi stare ranije od ostatka tela. “Zdravo tkivo dojki je oko tri godine starije od ostatka tela. A ako žena ima rak, zdravo tkivo pokraj tumora je u proseku 12 godina starije od ostatka tela”, pojasnio je profesor Horvat.

Rezultat može pojasniti zašto je rak dojke najčešći oblik raka kod žena. Tkivo zahvaćeno tumorom je bilo čak 36 godina starije od zdravog tkiva.

Biološki sat se ubrzava ili usporava, zavisno od godina – “Tempo starenja nije ujednačen. Biološki sat kuca brže od rođenja do tinejdžerske dobi, a zatim usporava na ujednačeniji tempo kad napunimo 20”, rekao je dodavši da će u sledećem istraživanju pokušati da sazna sprečava li zaustavljanje biološkog sata starenje ili povećava rizik od raka.
Izvor: magazin.net.hr
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар