Novi horoskopski znak?

Novi, trinaesti horoskopski znak smešten je između Škorpije i Strelca. Ako ste rođeni između 29. novembra i 17. decembra vi ste - Zmijonosac. A pošto uvođenje još jednog znaka remeti ceo sistem, proverite ponovo šta ste u horoskopu...

Ako svaki dan bacite pogled na horoskop u novinama, sada bi trebalo da proverite da li čitate odgovarajuću rubriku. Pojavio se još jedan horoskopski znak, "Zmijonosac" kojem pripadaju osobe rođene između 29. novembra i 17. decembra.

Astronom Parke Kankl kaže da je zbog nove konstelacije planeta i promena u položaju Zemlje došlo do izmena u sistemu horoskopskih znakova, prenosi "Hafington post". Profesor Parke iz Minnesota Planetarium Societyja tvrdi kako svi znakovi zodijaka koje poznajemo, imaju problem s datumima. Kako se zemlja oko svoje osi okreće pod nagibom, profesor Kunkle tvrdi kako to znači i da poravnanje zvezda nije isto kao i pre 3.000 godina.

'Sada su se nebeska tiela pomakla i Sunce je u drugoj konstelaciji. Greška je trenutno za jednu čitavu konstelaciju', upozorava Kunkle. Ne treba ni zaboraviti na novi znak, zmijonosca. 'Zmijonosac je već godinama potvrđena konstelacija, ali ga se jednostavno izostavlja', poručio je.

Zodiac Sign Changes and New Sign Ophiuchus: MyFoxTWINCITIES.com



Navodno su datumi koji pripadaju određenim znakovima pogrešni, jer se položaj planeta i sazvežđa od vremena začetaka astrologije znatno promenio. S obzirom na to da podela na 12 horoskopskih znakova datira od pre tri hiljade godina, Kankl kaže da je potrebno da se te promene uzmu u obzir i da se u sistem uvrsti i 13. znak, Zmijonosac (Ophiuchus), i to između Škorpije i Strelca.

Pošto uvođenje još jednog znaka remeti ceo sistem, proverite ponovo šta ste u horoskopu:

Jarac: 20. januar - 16. februar

Vodolija: 16. februar - 11. mart

Ribe: 11. mart - 18. april

Ovan: 18. april - 13. maj

Bik: 13. maj - 21. jun

Blizanci: 21. jun - 20. jul

Rak: 20. jul - 10. avgust

Lav: 10. avgust - 16. septembar

Devica: 16. septembar - 30. oktobar

Vaga: 30. oktobar - 23. novembar

Škorpija: 23. novembar - 29. novembra

Zmijonosac: 29. novembra - 17. decembra

Strelac: 17. decembar - 20. januar



REAKCIJE: "Ne bojte se, nema promene u horoskopskim znakovima"

kako je objasnio astrolog na stranici Dailyhoroscope.com Rick Levine, Zmijonosac nije znak, nego konstelacija, zviježđe. Astrologija se pak ne bazira na konstelacijama zvijezda, nego na četiri godišnja doba od kojih svaki ima svoj početak, sredinu i kraj, a sve to zajedno čini 12 znakova zodijaka. Ne postoji nešto što bi se zvalo 13. znak zodijaka. ‘Zmijonosac je velika konstelacija zvijezda koja se u obzir uzima samo u određenim vrstama astrologije kojima se bavi možda jedan posto astrologa’, rekao je Levine.Njegovo mišljenje potvrdila nam je i Julia Pintar, predsjednica Udruge astrologa Hrvatske. Ona, naime, smatra da profesor Kunkle ni u čemu nije pogriješio jer je iznio samo činjenice, ali činjenice koje nemaju veze s klasičnom astrologijom. ‘Zvijezde ‘iscrtavaju’ zviježđa koja su tamo gdje jesu i činjenica je da ih ima 13 na putanji koju Sunce prividno prijeđe u godinu dana, gledano sa Zemlje. No, mi astrolozi se služimo zodijačkim znakovima koji su određeni putanjama Zemlje oko Sunca koje imaju četiri glavne točke, ravnodnevnicu i suncostaj, a koje određuje početak godišnjih doba. Primjerice, proljetna ravnodnevnica je početak znaka Ovna’, rekla nam je Pintar.

Nadalje, objasnila je također da je promjenjiva stvar u astrologiji to što zodijak klizi u podlozi zodijačkih zviježđa oblikujući krug, a u toj nepravilnoj putanji zodijački znakovi ponekad zahvate i 13. zviježđe, odnosno Zmijonosca koji se nalazi iznad Škorpiona i Strijelca i prostor između njih zahvaća samo ‘nogama’.

‘Zmijonosac nije nepoznanica, ali ni ne predstavlja problem. Kao što u medicini ima niz različitih grana i tehnika, tako je i u astrologiji. Naravno, postoje grane astrologije koje u obzir uzimaju fiksne zvijezde i konstelacije, ali klasična astrologija promatra planete. Planeti se kreću po putanji, nekad više, nekad niže, a znakovi se pomiču unutar zviježđa, te ponekad zahvaćaju drugo zviježđe. Klasični zodijak je takav kakav je, ima 12 znakova po 30 stupnjeva. Na to se mogu nadograđivati saznanja i nejednake i promjenjive veličine pojava sa strane, koje mogu donijeti zanimljiva objašnjenja, ali time se malo ljudi bavi’, objasnila nam je Pintar.Što se tiče pomaka o kojima je profesor Kunkle govorio, Pintar smatra da ti pomaci mogu imati više utjecaja na izmjenu era iz Ribe u Vodenjaka. Naime, radi se o minijaturnim pomacima jer je za pomak od jednog stupnja potrebno 72 godine: ‘Mi to vizualno ne možemo primijetiti pa se prema tome pomaci ni ne smatraju bitnima, osim svake 2.000, 2.100 godina kad dolazi do smjene era.’

Astrolozi se još uvijek ne mogu složiti oko točnog početka ere Vodenjaka, što, prema mišljenju Julije Pintar, i nije neobično budući da se ta promjena ne može dogoditi preko noći. Radi se o procesima koji traju stotine godina, a prelazak iz ere Ribe koja je trajala otprije Isusova rođenja vjerojatno je počeo već u 18. stoljeću, u doba početka industrijskih revolucija i prelaska u moderno doba.

‘Sunce napušta znak Riba, ali još će mu trebati stotine godina. Mi smo sad u prijelaznom razdoblju, znakovi se vide, ali karakteristike ere Riba nisu u potpunosti nestale. Zamislite to kao sumrak ili zoru, razdoblje između dana i noći, tako se mi sad nalazimo u razdoblju između ere Riba i ere Vodenjaka. Cijeli se svijet mijenja, ali to će potrajati još sto, dvjesto godina’, zaključila je Pintar.

Čak je i profesor Kunkle nakon svega osjetio potrebu komentirati slučaj i demantirati svoju upletenost u astrološke prognoze, pa je za International Business Times objasnio da novinarima nikad nije rekao da bi zodijak trebao imati 13, a ne 12 znakova, posebno stoga što uopće ne vjeruje u horoskop. ‘Samo sam spomenuo da je tamo i astronomima je to bitno. Pa ako promatrate zvijezde u pozadini Sunca, ono onda doista prolazi kroz zviježđe Zmijonosca’, rekao je Kunkle.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 коментара: