PROGNOZA VREMENA ZA JUN, JUL I AVGUST 2023. godine

U junu 2023. godine malo sunca i više kiše... A kakvo nas vreme zatim, prema prognozi meteorloga, očekuje tokom jula, avgusta i septembra?

Foto: Pixabay

U prvoj polovini meseca juna biće nestabilno vreme, tokom prvih pet dana pljuskovi s grmljavinom i nepogode, a zatim kiša sve do kraja dekade.

Posle dva promenljivo oblačna i malo toplija dana, 11. i 12, juna slede još dva kišovita, zatim oblačno uz prestanak padavina.

Sunčano će biti od 17. do 21. juna, nakon čega počinje novi nestabilan period.

Do kraja meseca smenjivaće se oblaci i sunce, uz kišu i nepogode.

Dakle, u najkraćem, prema trenutnim prognozama, ovogodišnji jun proteći će u znaku promenljivog i nestabilnog vremena. Za razliku od prošlogodišnjeg, kada je nad našim područjem bio dominantan antciklon, uz stabilno, sunčano i vrlo toplo vreme, jer nam je neretko stizala i vrela vazdušna masa sa jugozapada kontinenta, poreklom sa severa Afrike, ove godine sinoptička situacija biće potpuno drugačija. Proračuni najavljuju da će anticklon tokom prve polovine juna dominirati na severnim i severozapadnim predelima Evrope, naročito nad Skandinavijom i Britanskim ostrvima. Dakle, nad ovim predelima Evrope nalaziće se polje visokog vazdušnog pritiska. Istovremeno, nad jugoistočnim predelima Evrope i nad našim područjem nalaziće se polje nižeg vazdušnog pritiska, neretko i visinski ciklon. Slična situacija očekuje se i nad jugom Evrope i nad delovima Mediterana.

Upravo usled takve sinoptičke situacije, ni tokom prve polovine juna neće doći do duže i potpune stabilizacije vremena. Očekuje se toplo i bez velikih vrućina, uz nestabilno vreme i smenu sunčanih i oblačnih intervala. Jači razvoj oblačnosti neretko bi donosio lokalne pljuskove sa grmljavinom. Biće idealnih uslova i za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrim i obilnim pljuskovima.

Ovi sistemi biće lokalnog karaktera, tako da na pojedinim lokacijama u kratkom vremenskom intervalu mogu da padnu i obilnije količine kiše, uz lokalne poplave i bujice, a da nedaleko ne bude ni kapi kiše ili tek manjih količina padavina.

U predelima sa veoma obilnim padavinama očekuje se da lokalno u kratkom vremenskom intervalu padne i preko 30 mm, lokalno i preko 50 mm kiše po kvadratnom metru, što bi dovodilo do opasnosti od izlivanja manjih i srednjih reka bujičnog karaktera, kao i potoka.

Maksimalna temperatura kretaće se tokom prve polovine juna krretaće se uglavnom od 21 do 27°C, a u jutarnjim časovima od 10 do 16°C. Povremeno se očekuju i manje oscilacije i to u vidu manjeg otoplenja, ali i manjeg zahlađenja i to po prodoru hladnog fronta i pojačanog vetra.

Druga polovina juna donela bi postepenu, ali ne i potpunu stabilizaciju vremena. Očekuje se dosta sunčanih dana, a pojava pljuskova sa grmljavinom biće ređa i rezervisana više za brdsko-planinski deo Srbije. Maksimalna temperatura kretaće se od 25 do 30°C, što je i prosek, uz manje oscilacije.

Sa dolaskom kalendarskog leta i vreme bi poprimilo prave letnje karakterisike, a prema kraju juna usledio bi i prvi prodor vrelog vazduha sa severa Afrike, uz temperature preko 30°C.

Jun će temperaturno doneti prosečno stanje sa manjim oscilacijama, a kada su padavine u pitanju, one će biti uglavnom u granicama iznad prosečnih vrednosti i u većini predela palo bi od 60 do 120 milimetara kiše po kvadrtanom metru, u brdsko-planinskim predelima i u predelima sa učestaljim obilnim pljuskovitim padavinama i znatno više.

Prosečno gledajući, maj i jun su najkošovitiji meseci u Srbiji, naročito kraj proleća i početak leta, a tokom perioda grmljavinske oluje potpuno su svakodnevna pojava, neretko praćene i gradom, pa su i štete nezibežne.

Aaccuweather prognoza za jun 2023.


KAKVO VREME NAS ČEKA NA POPULARNIM DESTINACIJAMA: 
Detaljna prognoza za leto

Sudeći po rečima meteorologa Marka Čubrila, ove godine čeka nas dosta promenljivo vreme kako na Jadranu, tako i na Mediteranu.


- Leto 2023. bi trebalo temperaturno nad većim delom jugoistočne Evrope i severne Afrike biti umerenije u odnosu na prošlo. Temperature bi ređe odlazile u ekstremno visoke vrednosti, posebno nad regionom Italije, jugoistoka Balkanskog poluostrva i Grčke, dok bi nad severom Afrike i Turskom one svakako bile vrlo visoke, ali opet malo niže u odnosu na proteklu godinu - započinje Čubrilo.

Prvi deo leta topao, ali ne kao proteklih godina


Prema njegovim rečima, na bližim destinacijama poput Grčke, Crne Gore i Hrvatske, tokom juna i jula ne očekuju se vreli dani. Usled toga, temperatura mora i na kopnu i na ostrvima biće malo ispod proseka. Ipak, oni koji se budu odlučili za kopnene delove, imaće više sreće kada se radi o ranom kupanju. Nešto drugačije biće na tlu Afrike, gde se očekuje toplije more.

- Kako se početkom ovog leta, tokom juna, ne očekuju rani periodi vrlo visokih temperatura, morska površina Jonskog, Jadranskog i Egejskog mora se neće tako brzo zagrejati te bi u ovom mesecu vode, posebno na ostrvskim odmaralištima ovog dela Evrope bile dosta niske. Temperature vode ne bi bile jako niske zbog relativno tople zime, ali bi ipak bile malo ispod proseka. Pri obali, gde je more pliće, biće idealno za kupanje. Kada je u pitanju obala Turske i severne Afrike (Egipat), priobalni delovi gde je more pliće će već imati temperature vode i oko +24 stepena Celzijusa, posebno u drugom delu juna - otkriva Čubrilo.

Temperatura pogodna za šumovite predele

Za sada, kako je otkrio, parametri govore da jul mesec neće biti topao kao prošle godine. Međutim, kako je istakao, to neće nikako ugroziti ljudima užitak tokom letovanja.

- Sredina leta (jul) za sada ne deluje jako topla, posebno u poređenju sa prošlogodišnjim letom, tako da bi turisti koji posećuju obale Italije, Jadranske rivijere i Grčke svakako imali malo svežije vreme u odnosu na prošlogodišnje ali bi temperature bilo dovoljno visoke za kupanje. Maksimumi bi uglavnom bili oko +30 stepeni Celzijusa ili koji stepen preko, ali bi znatno ređe odlazili u ekstremno visoke vrednosti i do oko +40 stepeni Celzijusa kao proteklog leta - kaže on.

Ovakva situacija pogoduje zemljama koje tokom visokih temperatura imaju problema sa šumskim požarima. U određenim delovima Grčke, prema njegovoj predikciji, očekuju i padavine.

- Time se u neku ruku smanjuje i opasnost od šumskih požara, mada je njihova pojava neprevidiva jer su često posledica nepažnje ili namerne paljevine. Turska i sever Afrike bi već svakako imale vrlo visoke temperature koje bi se često malo dalje od rashlađujućeg delovanja morale kretale i oko +40 stepeni Celzijusa. Jonsko, Jadransko i Egejsko more bi trebalo imati nešto češću pojavu pljuskova u odnosu na tipičnu sredinu leta - priča Čubrilo.

Avgust idealan za putovanja

Za razliku od jula i juna, avgust nam prema dužoj vremenskoj predikciji Čubrila donosi pravo letnje vreme sa više toplih dana i prepoznatljivih letnjih vrućina.

- Avgust bi trebao doneti dosta lepog vremena, za sada nema najave za neko rano zahlađenje i ovaj mesec bi uglavnom regionu Mediterana doneo prijatno visoke, ali ne i ekstremno visoke temperature. Najtopliji deo leta bi mogla biti prva polovina avgusta, kada bi nad obalom Turske i severne Afrike moglo biti i veoma toplo - ističe on.

Osvrnuo se i na idealno vreme za odlazak na godišnji odmor prema predikciji koja je za sada aktuelna.

- Neki opšti savet je ukoliko se planira odlazak na letovanje u regionu Jadrana, Tirenskog, Egejskog i Jonskog mora, ukoliko je to moguće, da se sačeka drugi deo leta, dok za destinacije poput Turske ili Egipta u prvom delu avgusta čak može biti i ekstremno toplo - naveo je on, shodno parametrima, koji su, kako smo već imali prilike da vidimo, ponekad nepredvidivi.


RHMZ: SEZONSKA PROGNOZA VREMENA

JUL : Prosečno topao i prosečno vlažan. Moguća pojava toplotnog talasa.

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha oko 18.7ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 29.0ºS.

Mesečna suma padavina tokom jula biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 4 nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 37 mm.



AVGUST: Topliji i posečno vlažan. Toplotni talasi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 18.4ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30.1ºS.

Mesečna suma padavina tokom avgusta biće u granicam višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 49 mm.



SEPTEMBAR: Topliji i prosečno vlažan. Nastavak kasnog leta u prvoj polovini septembra.

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 14.2ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24.3ºS.

Mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 49 mm.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар