Tomina nedelja ili "Mali Vaskrs", otvorena vrata raja: Kako se obeležava

Bogoslužbene radnje na ovaj praznik liče vaskršnjem bogosluženju. Čitaju se delovi Jevanđelja u kojima se govori o sumnji apostola Tome u Hristovo Vaskrsenje.


Ovim danom se završava takozvana Svetla nedelja, prvih sedam dana po Uskrsu. Ovi dani imaju posebano mesto u srpskom narodnom verovanju i za njih se vezuje mnoštvo običaja. Dan je poznat i kao „Mali Vaskrs“.

Nedelja po Vaskrsu zove se još i Svetla, Bela ili Tomina nedelja i posvećena je događaju javljanja Isusa svojim apostolima. Naročito je bio sumnjičav „neverni Toma“, pa je Isus prema verovanju, na današnji dan, prošao kroz zatvorena vrata i rekao Tomi da opipa njegove rane. Tek tada je i ovaj apostol poverovao u Hristovo vaskrsnuće.

U danima između Vaskrsa i Tomine nedelje vrata raja su otvorena i smatra se da onaj ko tad umre ide pravo u raj. Veruje se da se ta vrata zatvaraju danas.

Kao i svaka nedelja i ova je dan za odmor. Naziv je dobila po apostolu Tomi. Po biblijskom učenju, Isus Hristos se po vaskrsnuću javio svojim učenicima, ušavši kroz zatvorena vrata. Osvedočivši se u njegovo vaskrsnuće, ova jedanaestorica su to ispričala dvanaestom, Tomi, koji je u trenutku Isusovog javljanja bio odsutan, ali on im odgovori: "Ne verujem, dok to ne vidim."

Osmog dana po Vaskrsu je Isus Hrist ponovo došao među svoje učenike, zatekavši ih sve na okupu i prekoreo Tomu što nije odmah u njegovo vaskrsnuće poverovao. Otuda je Toma, čije ime na jevrejskom znači Blizanac, dobio nadimak Neverni.

Od Tomine nedelje se opet obavljaju molitve za umrle, nakon prekida unutar perioda koji je počeo od Lazareve subote. Na dan posle Tomine nedelje, prvi ponedeljak posle Vaskrsa, Pobusani ponedeljak, u narodu poznat kao "Vaskrs za mrtve“, obeležavaju pravoslavni vernici i na groblje nose jaja koja su ofarbana ili u petak, ili se farbaju danas.

Oni na deveti dan od stradanja Isusa Hrista izlaze na groblje i uz molitve pominju pokojnike, služe se parastosi na grobljima, čime živi kao da čestitaju svojim pokojnim rođacima i prijateljima radosni praznik Vaskrsenja Hristovog.

A Toma, koji se zove Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne beše onde sa njima kad dođe Isus. A drugi mu učenici govorahu: Videsmo Gospoda. A on im reče: Dok ne vidim na rukama Njegovim rana od klina, i ne metnem prsta svog u rane od klina, i ne metnem ruke svoje u rebra Njegova, neću verovati. I posle osam dana opet behu učenici Njegovi unutra, i Toma s njima. Dođe Isus kad behu vrata zatvorena, i stade među njima i reče: Mir vam. Potom reče Tomi: Pruži prst svoj amo i vidi ruke moje; i pruži ruku svoju i metni u rebra moja, i ne budi neveran nego veran. I odgovori Toma i reče Mu: Gospod moj i Bog moj. Psal. Isus mu reče: Pošto me vide verovao si; blago onima koji ne videše i verovaše.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар