Kako preživeti na 40 stepeni bez klime

Bez klime, toplotni talas postaje jako opasan po zdravlje. Postoje laki trikovi koji će vam pomoći da se nosite sa vrućinom bez klime, navodi CNN.

Pixabay

Ostanite hidrirani

Sigurno već znate da je hidratacija je prvi i najvažniji korak hlađenja. Temperatura vode nije bitna. Vaše telo treba da se ohladi, to ne može učiniti bez dovoljno vode, jer se hladi znojenjem.


Hladan tuš

Još jedan lak način da rashladite telo snižavanjem njegove osnovne temperature. Za dodatno osveženje, koristite sapun od mente. Mentol aktivira moždane receptore koji vašem telu govore da je nešto što jedete ili osećate hladno.


Hladne obloge

Stavite hladne obloge ili kesice sa ledom na zglobove ili oko vrata kako biste ohladili telo. Tačke pulsa su područja na kojima su krvni sudovi blizu kože, pa ćete se brže ohladiti.


Navucite zavese

Ako imate prozore koje obasjava sunce ujutru do popodne, obavezno navucite zavese kako biste sprečili zagrevanje prostorija. Takođe možete da postavite zatamnjene zavese kako biste izolovali sobu od spoljnih uticanja i smanjili prodor vrućine.


Spavajte u pamučnoj posteljini

Pamuk je jedan od najprozračnijih materijala, tako da će vam pamučni čaršafi ili pokrivači pomoći da se rashladite tokom noći.


Ne stavljajte odeću u frižider

Možda ste čuli za hlađenje zamrzavanjem vlažnih čarapa, pokrivača ili odeće, a zatim nošenje tih komada dok spavamo. Ali to nije dobra ideja, jer će se brzo zagrejati na telu. A onda biste imali vlažne stvari na sebi i svom dušeku, što definitivno ne želite.


Spremajte hranu ujutru

Toplota šporeta može da se proširiti po kući. Ako imate mogućnost da hranu spremate napolju, to obavezno iskoristite. Ako ne – kuvajte noću ili rano ujutru.


Pojedite sladoled

Jedenje sladoleda može na trenutak pomoći da se rashladite. Ali ne preterujte sa šećerom jer može da se dogodi suprotan efekat. Šećer može da pokrene vaš metabolizam i dovede do osećanja veće vrućine.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар