DUGOROČNA PROGNOZA VREMENA ZA JUN, JUL I AVGUST 2021.

Kakvo nas vreme očekuje u junu 2021. godine, u čijoj ćemo trećoj dekadi zakoračiti i u leto. Pogledajte mesečnu prognozu, dan po dan. Pogledajte i sezonsku prognozu za jul, avgust i septembar 2021. godine.

Foto Pixabay

PROGNOZA ZA JUN 2021.

IZVOR: accuweather.com

PROGNOZA ZA LETO 2021.

Budući da se vremenske prognoze zasnivaju na verovatnoćama da li će se neki događaj ostvariti ili ne, Milena ne može da predvidi vremenske prilike za svaki letnji dan, ali svakako ima lepe vesti.

"Trenutni prognostički modeli pokazuju toplo i suvo leto. Padavine će biti u deficitu. Tokom jula bi u Srbiju trebalo da stigne i prvi toplotni talas. Da podsetim da se pod toplotnim talasom podrazumeva niz od najmanje pet dana sa maksimalnom temperaturom iznad 30 °C. Oni se očekuju i u avgustu, i septembru" - istakla je voditeljka vremenske prognoze Euronews-a Milena Lazarević

Kako su obilnije padavine iza nas, nema bojazni od poplava, ali bi poljoprivrednici i dalje trebalo da budu na oprezu zbog sezone grada. Da ćemo iz godine u godinu sve više osećati posledice klimatskih promena u vidu ekstremnog vremena, potvrdila je i Milena.

"Suše, obilne padavine, dugi toplotni talasi i oluje biće sve učestaliji na našim prostorima. Klimatski stručnjaci ističu da će Srbija u narednim godinama imati sve više odlika mediteranske klime"


Vreme na moru

Što se tiče ove sezone, vreme ne bi trebalo da bude prepreka za odlazak u Grčku, bilo da putujete u junu, julu ili avgustu. Da li možda treba da se plašimo letnje superoluje koja je pogodila Halkidiki u julu 2019. godine i odnela šest života?

"Tokom većeg dela leta Grčka će biti sunčanija i topla. Maksimalna temperatura oko 30°C, jutarnja oko 17°C. Kada je reč o olujama njih je teško, odnosno gotovo nemoguće prognozirati za tako dug period. One nastaju jako brzo, pogotovo na moru i leti. Toplota i vlaga u kombinaciji su glavni okidači za oluje", kaže i dodaje da redovno pratite vremenske izveštaje i pre nego što krenete na put, informišete se o vremenskim prilikama.

I u Crnoj Gori nas očekuje lepo vreme na leto sa prijatnim temperaturama 

"Temperatura u junu na području Crne Gore uglavnom neće prelaziti 30 stepeni. Prve toplotne talase očekujemo u drugoj polovini jula. Oni u proseku neće trajati dugo, ali će se često javljati. Modeli za područje Crne Gore daju nešto toplije i suvlje leto od proseka,. Ali za detaljnjiju prognozu potencijalne oluje, svakako treba sačekati", zaključila je Milena u razgovoru za naš portal.

Euronews


SEZONSKA PROGNOZA ZA LETO RHMZ SRBIJE

JUL 2021: Topliji i malo suvlјi, toplotni talasi

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha od 19.4ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 2.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 31.3ºS.

Mesečna suma padavina tokom jula biće malo ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 40 mm.


AVGUST 2021: Topliji i malo suvlјi uz pojavu toplotnih talasa

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha od 18.7ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 3.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 31.9ºS.

Mesečna suma padavina tokom avgusta biće malo ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 14 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 40 mm.


SEPTEMBAR 2021: Prosečno topao i prosečno

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha od 13.9ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24.1ºS.

Mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 4 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 50 mm.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар