Vakcina "AstraZeneka" postaje "vakszervija"

Britansko-švedska farmaceutska kompanija preimenovala je svoju vakcinu protiv koronavirusa, pa ona sada umesto jednostavnog "Astra-Zenekina kovid 19 vakcina" nosi ime "vakszervija".


U saopštenju za medije, kompanija je istakla da promena imena ne podrazumeva i promenu sastava vakcine, ali da je dobro da medicinski radnici budu upoznati sa novim imenom zbog drugačijeg pakovanja i etikete.

Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je prošle nedelje novo ime vakcine, koje je već našlo i na zvaničnom sajtu Agencije.

Novo ime vakcine koju su razvili kompanija "Astra-Zeneka" i Univerzitet u Oksfordu predstavljeno je dok se kompanija suočava sa nepoverenjem u bezbednost vakcine zbog izveštaja o stvaranju krvnih ugrušaka i smrti pojedinaca koji su je primili u nekim državama.


Novo ime, stari problemi

Više od deset zemalja širom Evrope privremeno je ranije ovog meseca obustavilo vakcinaciju "Astra-Zenekinim" cepivom zbog izveštaja o stvaranju krvnih ugrušaka i nekoliko sumnjivih smrtnih slučajeva.

Nakon što su stručnjaci Evropske agencije za lekove više puta istakli da je korist od vakcine veća od rizika i da nema dokaza da vakcina izaziva neželjena stanja, većina zemalja ju je vratilo u upotrebu.

Ipak, vlasti u Kanadi obustavile su danas upotrebu "Astra-Zenekine" vakcine za ljude mlađe od 55 godina zbog zabrinutosti da bi mogla biti povezana sa retkim slučajevima pojave stvaranja krvnih ugrušaka.

Slično su učinile i berlinske državne bolnice iz lanaca "Šarite" i "Vivantes", koje neće davati ovu vakcinu ženama mlađim od 55 godina.

Odluka je usledila nakon izveštaja o retkim ali ozbiljnim slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka i u nekim slučajevima i smrti nakon vakcinacije, uglavnom kod mladih žena.

RTS

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар