Neke od tajni kako da se osećate bolje svakog dana

Svako ima aktivnosti koje mu prijaju i čine da se oseća bolje, ali nije uvek moguće posvetiti im se na pravi način. To ne znači da ne možemo svakog dana učiniti nešto za sebe što će prijati našem organizmu i samim tim činiti da se osećamo bolje. Moramo slušati telo i štedeti ga stresa i napora, ujedno obezbeđujući dovoljno pozitivnih impulsa, a evo nekoliko svakodnevnih promena koje će vam pomoći u tome.

Image by Engin Akyurt from Pixabay 

Odložite jutarnju šolju kafe

Verovatno je većina nas navikla da odmah popije šolju kafe ili čaja nakon ustajanja, kako bismo se razbudili, ali to možda i nije toliko preporučljivo iz jednog razloga. Naime, kada kofein počne da deluje i da nas „razbuđuje“, on ujedno blokira adenosin, hormon čiji nivo je ionako nizak nakon buđenja. A taj hormon nam inače pomaže da se osećamo smireno i staloženo, tako da nas kafa čini ne samo fokusiranijim, već i nervoznijim, odnosno uzbuđenijim. Iz tog razloga nije loše da sačekamo par sati da se nivo ovog hormona prirodno podigne, pa da onda popijemo kafu ili čaj. A za razbuđivanje treba isprobati istezanje, jogu ili neki drugi blagi oblik vežbanja, koji poboljšava cirkulaciju i aktivira delove mozga koji su još uvek „uspavani“.

Ne odlažite jutarnji alarm

Niko baš i nije fan jutarnjeg alarma, jer nas on budi iz sna i podseća da je vreme za obaveze i razne druge aktivnosti koje ne deluju toliko privlačno pored toplog i udobnog kreveta. Zbog toga se dešava da često kliknemo na dugme snooze i tako odložimo alarm na još 15 minuta. Ono što treba uzeti u obzir je da organizam tako ponovo doživljava stres buđenja, odnosno povećanja pritiska i prolaska hormona kortizola kroz telo i to se dešava svaki put nakon odlaganja alarma, odnosno na njegov zvuk. Zato treba probati da ustanemo na prvi alarm, a ako postoji ta opcija, podesite grejanje da se uključi bar pola sata pre nego što želite da ustanete i to će vam pomoći.

Učinite svoj radni prostor ličnim

Bez obzira na to da li radite od kuće kao većina ljudi u poslednje vreme, ili u kancelariji, postoji razlika u tome kako se osećate kada je taj prostor bezličan i kada ste mu vi nešto izmenili i dodali. Bilo da su u pitanu porodične fotografije, neka biljka, poster ili neka druga sitnica, lepše ćete se osećati ako taj prostor načinite svojim u svakom smislu te reči. U zavisnosti od godišnjeg doba i toga kako se osećate, promenite taj aranžman na radnom stolu i oko njega dodavanjem neke nove figurice, antistres loptice ili nečeg trećeg što će taj prostor povezati sa osećajem udobnosti i pripadanja.

Izvor: The Guardian

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар