Koliko traje imunitet posle preležane korone, a koliko posle vakcine

Govoreći o imunitetu vakcinisanih, profesor doktor Vladimir Petrović, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu, navodi da se on razlikuje u odnosu na to da li je stečen prirodnim putem ili vakcinom.

Pixabay

"Kad je imunitet kod vakcinisanih u pitanju ono što znamo, a znamo samo za Fajzerovu vakcinu u ovom trenutku, on je izmeren da traje šest mesci. Očekuje se da traje duže. Kod kineske vakcine mi očekujemo da imunitet nakon druge doze traje duže od godinu dana", objašnjava Petrović za RTS.

Kao primer navodi rezultate testiranja nekoliko zdravstvenih radnika nedelju dana nakon primljene Fajzerove vakcine.

"U toku jučerašnjeg dana izvršili smo testiranje nekoliko zdravstvenih radnika koji su primili drugu dozu Fajzerove vakcine i to nedelju dana nakon vakcinacije i poredili sa nivoom antitela kod obolelih u decembru i mogu da potvrdim da je šest do sedam puta veći novo antitela kod vakcinisanih Fajzerovom vakcinom nego kod onih koji su preležali bolest. Literatura kaže da može da bude i 20 puta veći", navodi direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu.

Govoreći o prirodno stečenom imunitetu navodi da njegovo trajanje zavisi od kliničke slike obolelih.

"Kada su u pitanju oni koji su prirodno stekli imunitet nakon bolesti, nažalost, dužina trajanja imuniteta je proporcionalna težini kliničke slike obolelih. Tako da kod onih koji su imali težu kliničku sliku očekujemo da imunitet traje godinu dana i duže, a kod onih koji su asimptomatski, procene su, bar prema stručnoj literaturi da taj imunitet traje do 60 dana. Tako da je preporuka da i oni koji su preležali virus mesec dana nakon preležane bolesti prime vakcinu", objašnjava Petrović.

Apeluje na građane da se vakcinišu jer je to, kako kaže, jedini način da stanemo na put zarazi.

"Kako nas proleće očekuje zavisiće od od nivoa kolektivnog imuniteta koji ćemo postići. Ja bih pozvao građane da se vakcinišu jer od toga zavisi koliko ćemo se brzo vratiti normalnom životu", zaključio je direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар