Gubitak čula ukusa javlja se kod skoro polovine zaraženih koronavirusom

Kod skoro polovine zaraženih novim koronavirusom dođe do promene čula ukus, pokazalo je istraživanje koje je objavljeno u časopisu "Gastroenterology".

Image by Jerzy Górecki from Pixabay 

Istraživanjem se došlo do podataka koji bi mogli da budu korisni za kliničare prilikom tretiranja pacijenata kod kojih COVID-19 može da bude smrtonosan, piše britanski dnevni list Deccan Herald.

"U ranijim studijama nije primećen ovaj simptom i to verovatno zbog toga što su drugi simptomi poput kašlja, groznice i otežanog disanja bili mnogo izraženiji", ukazao je Muhamed Aziz sa američkog Univerziteta Toledo.

Istraživački tim je analizirao podatke pet ranije objavljenih studija, a koje su sprovedene od januara do kraja marta ove godine.

Od 817 osoba zaraženih COVID-19, a koje su bile obuhvaćene istraživanjem, njih 49,8 odsto osetilo je promene kada je u pitanju čulo ukusa.

Stručnjaci pretpostavljaju da bi ovaj procenat mogao da bude i veći jer su se neka istraživanja zasnivala na podacima pacijenata koji nisu primetili svaki simptom virusa.

Sumnja se da se promene u ovom čulu dešavaju kod ljudi koji imaju blaže simptome. Međutim, potrebno je sprovesti više studija kako bi se proverila ova sumnja.

AUTOR: Deccan Herald
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар