Šta o mogućnosti prenosa koronavirusa putem hrane i ambalaže kažu stručnjaci?

Proteklih smo dana mogli svedočiti ludilu koje je zavladalo u trgovinama zbog gomilanja zaliha, uprkos obećanjima da će doprema robe teći neometano. Jeste li se zapitali koliko su hrana i ambalaža koji su prošli kroz brojne ruke, ili je netko pored nje kihnuo, sigurni od koronavirusa?

Image by Alexas_Fotos from Pixabay 
'Kupci u supermarketima opipavaju jabuku ili rajčicu, i morate biti svjesni da kući nosite hranu na čijoj se površini nalaze mikrobi sa stotina prstiju', kaže Jeff Nelken, stručnjak za sigurnost hrane u Los Angelesu, i dodaje da se to može svesti na minimum ako svi poduzmemo određene korake.

Nelken kupcima preporučuje korištenje plastične vrećice, kakvu inače koriste za spremanje voća i povrća, za opipavanje i biranje hrane.

'Zavucite ruku u nju i iskoristite je kako biste odabrali nešto poput glavice salate, a zatim ubacite u drugu takvu vrećicu i zatvorite. Na ovaj način nećete dirati proizvode koje će netko drugi kupiti, a kad bi ga se svi pridržavali moglo bi to dosta pomoći u sprečavanju širenja raznih mikroba', kaže Nelken za Huff Post.

Dezinficirajte svoju košaricu


'Upotrijebite dezinfekcijsku maramicu, ili maramicu natopljenu dezinfekcijskim sredstvom, za brisanje ručke košarice. Bočicu sredstva za dezinfekciju uvijek je dobro imati u ovakvim situacijama, pa njime možete dezinficirati ruke nakon završene kupovine. Umjesto gotovine, radije koristite plastične kartice, jer na novčanicama se potencijalno može nakupiti više bakterija nego što ih se može prenijeti s osobe na osobu', savjetuje Nelken.

Razmislite dobro o svojim vrećicama za višekratnu upotrebu

Lijepo je razmišljati o okolišu i koristiti višekratne vrećice, ali tijekom virusne epidemije, smatra Nelken, upotreba jednokratnih vrećica mogla bi biti sigurnija i bolja opcija.

'Koliko znate onih koji koriste svoje vrećice i koji ih nakon upotrebe prskaju sredstvom za dezinfekciju?', upozorava Nelken.

Ako višekratne vrećice nakon upotrebe ne dezinficiramo pravilno, sadržavat će visoku razinu bakterija i potencijalnih virusnih čestica koje vas mogu, upotrijebite li ih ubrzo opet, zaraziti.

'Planirate li ih opet koristiti, operite ih i dezinficirajte', kaže Nelken.

Operite proizvode čim stignete kući


Kako biste se riješili bilo kojeg potencijalnog zagađenja virusom, ruke temeljito operite odmah po povratku iz trgovine. Potom svoje proizvode stavite u posudu i dobro isperite vrućom vodom', savjetuje Jagdish Khubchandani, profesor zdravstvenih znanosti sa Sveučilišta Indiana Ball State koji je proučavao utjecaj virusnih epidemija poput SARS-a.

'Nakon što ste oprali hranu, operite još jednom ruke sapunom i vodom', napominje Khubchandani.
Brisanje zapakirane hrane nije obavezno

'Prebrišete li konzervu hrane, to joj neće naštetiti, ali neće smanjiti ni rizik od infekcije. Možete puno takvih mjera poduzeti, ali ona vam neće pružiti puno više od lažnog osjećaja sigurnosti', kaže Brian Labus, profesor na Fakultetu za javno zdravstvo u Las Vegasu.

'Manje brinite o hrani koju kupujeta, a više o interakciji s ljudima koje susrećete u trgovini', preporučuje Labus.

Dakle, Labus svjetuje da se pridržavate preporučenih higijenskih mjera poput udaljavanja na dva metra od drugih ljudi u zatvorenom prostoru, perete ruke ili, ako to nije moguće, koristite sredstva za dezinfekciju.

Starije osobe i kronični bolesnici moraju biti posebno oprezni s kupovinom

'Najsigurnija opcija za ranjivu skupinu (starije od 65 godina, imunokompromitirane osobe, osobe s kroničnim bolestima srca ili pluća te dijabetičari) je zamoliti nekoga da obavi kupovinu umjesto njih', kaže Felicia Wu, profesorica na Odjelu za poljoprivredu, hranu i resursnu ekonomiju Državnog sveučilišta u Michiganu.

Obzirom da to nije uvijek moguće, Wu pozdravlja inicijativu da trgovine s prhrambenim proizvodima ranije otvore svoja vrata ugroženoj populaciji stanovništva i omoguće im kupovinu u manjim gužvama i dok je sve još čisto i dezinficiranno.

'Američko ministarstvo poljoprivrede trenutno ne raspolaže s izjvešćima koja bi ukazivala da se COVID-19 može prenijeti putem hrane ili ambalaže. Međutim, uvijek je potrebno držati se dobre higijenske prakse – čestog pranja ruku i površina, odvajanja sirovog mesa od druge hrane, kuhanja na odgovarajućim temperaturama i brzog spremanje hrane u hladnjak', kaže Josie Greve-Peterson, mikrobiologinja i stručnjak za sigurnost hrane.

Obzirom da svakodnevno učimo nove stvari o novom koronavirusu, dodatne mjere opreza sigurno neće škoditi.

T portal
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар