PROGNOZA VREMENA: Za Veliki petak do 30 stepeni, pre toga vetar iz Sahare!

Nedelju pred nama karakterisaće veoma turbulentne promene vremenskih prilika - u košavskom području duvaće veoma jak vetar, čak sa orkanskim udarima. Prestaje tek na Veliki petak, kada nas prvi put ove godine očekuje i temperatura oko 30. podeoka! Međutim, u subotu stiže zahlađenje i naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Zatim sledi promenljivo oblačno vreme, ponegde kratkotrajni pljusak s grmljavinom.

Pixabay

Osim toga tokom ove nedelje zbog košave i u Srbiji ćemo imati saharsku prašinu, koja će već danas prekriti nebo iznad delova Španije, Francuske, Švajcarske, južne Italije, Malte i ostrva u zapadnom Mediteranu.

Zbog svega ovoga, kako objašnjava meteorolog iz "Weahther2Umrella" Đorđe Đurić za Blic, dolazi usled delovanja različitih ciklona u isto vreme.

U ponedeljak, 22. aprila, nas tako očekuje jaka košava koja bi prema prognozi RHMZ trebalo da traje sve do petka, 26. aprila.

Kakao prognoziraju meterolozi RHMZ, u tom peridu u košavskom području i na planinama, duvaće umeren i jak južni i jugoistični vetar, povremeno sa udarima olujne jačine. Košava će biti najjača u utorak, 23. aprila, kada se na jugu Banata očekuju i orkanski udari vetra.

Prema rečima Đurića, Vršac će biti na meti najjačih udara košave.

Noć između ponedeljka i utorka odlikovaće i prolazno naoblačenje sa pljuskovima i grmljavinom koje dolazi sa jugozapda.

U utorak i sredu usled jakog strujanja pod uticajem ciklona iz Sahare doći će do pojave velike količine peska, a to će se najbolje videti u delovima gde će biti kiše, pri čemu će voda biti zamućena, žućkaste boje.

- Najbolje ćemo videti na staklima od automobila kako će biti zaprljana posle kiše žućkastom bojom - kaže Đurić.

Već od srede i četvrtka sledi novi porast temperature pri čemu će se temperatura u sredu kretati oko 25 stepeni, a u četvrtak maksimalna dnevna biće prognozirana je od 24 do 28 stepeni Celzijusovih.

Za predstojeće praznike i Veliki petak možemo se radovati pravom letnjem vremenu sa temperaturom oko 30 stepeni kako u glavnom gradu tako i u ostatku Srbije.

Međutim, u subotu stiže zahlađenje i naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Zatim sledi promenljivo oblačno vreme, ponegde kratkotrajni pljusak s grmljavinom.

accuweather.com / KLINKITE NA SLIKU ZA UVEĆANJE
Izvor: Blic, Pre svega, accuweather.com
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар