Da li ćete doživeti 90. rođendan? Pomoću ovih faktora možete predvideti koliko dugo ćete živeti!

Fizička aktivnost, težina pa čak i visina mogli bi da predvide koliko ćete godina doživeti. Barem tako tvrdi studija objavljena u Journal of Epidemiology & Community Health koja je analizirala faktore i zaključila koji su najbitniji.

Pixabay



Naučnici su otkrili da je tako za žene 60 minuta fizičke aktivnosti povezano sa šansama za duži život. No, vežbanje malo duže od pola sata nije značajno uticalo na životni vek.

Isto važi i za muškarce kojima svakodnevna fizička aktivnost doslovno produžuje život. Oblik tela ima uticaj na životni vek žena više nego kod muškaraca.

Istraživači su koristili podatke iz studije koja je krenula 1986. godine. Analizirali su podatke ljude između 68 i 70 godina koji su opisali svoje mere i dali opis životnog stila kada im je bilo 20 u poređenju sa sadašnjim.

Naučnici su proučili i nivo fizičke aktivnosti poput hodanja, trčanja, vožnje bicikla.

Pratili su ih sve do devedesetog rođendana ili do smrti, a u analizu su uključili i uticaj alkohola i pušenja.

Od 7807 učesnika, 433 muškaraca i 994 žena je doživelo 90. rođendan.

Žene visoke ili više od 150 centimetara živele su duže od onih koje su bile niže. Na početku studije imale su manje kilograma od nižih žena te su nakupile manje kilograma od 20-te godine.

Kod muškaraca visina nije igrala ulogu. Oni koji su bili fizički aktivni 90 minuta na dan imali su veću šansu da dožive 90. nego oni koji su se kretali manje od 30 minuta. Svakih dodatnih pola sata povećali su šansu za duži život za čak 5 posto. Za žene je optimalno vreme kretanja otprilike 60 minuta na dan.

Hirurg Mir Ali iz Kalifornije, za Healthline, je dodao: "Studija je potvrdila stvari koje smo već znali o povezanosti vežbanja i dugovečnosti. Međutim, retrospektivna studija ne može da kontroliše sve varijable. Neke stvari ne mogu biti objašnjene, već samo promatrane."

Lekar je zaključio da je najbitnije iskoristiti ovo znanje o fizičkoj aktivnosti i pokušati što više uključiti kretanje na dnevnoj bazi.

Autor: zivotistil.rtl.hr
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар