Prognoza vremena za decembar 2018. i januar-mart 2019. godine

Kakvo nas vreme očekuje u mesecu u kome ćemo zaključiti tekuću godinu? Kada će stići prava zima?

Pixabay
Prva polovina decembra ove godine, prema rečima hidrometeorologa Đorđa Đurića, proći će sa temperaturom iznad uobičajene za ovo doba godine, a to je oko 10 stepeni.

- Nema na vidiku nekog jačeg zahlađenja prvih 12-13 dana. Možda samo dođe do kiše, ali tu nema govora o temepraturi koja nas je zatekla sada - izjavio je on.

On je dodao da se već tokom druge polovine decembra može očekivati susnežica, koja će rezultirati bljuzgavicom, ali to neće biti onaj pravi sneg.

- Pre januara neće biti prave zime, ali ne možemo sa sigurnošću govoriti o toj dugoročnoj prognozi. Ono što je sigurno jeste da nas u nedelju ove i sredu sledeće sedmice očekuje lep dan. Znatno vedriji i sunčaniji, nego ovi koju su iza nas - zaključio je Đurić.



Printskrin accuweather.com



Sezonska prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda


JANUAR 2019: Blaži i prosečno vlažan. Mogući umereni mrazevi tokom treće dekade.

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha od 0.2ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 6.3ºS.

Mesečna suma padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 6 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 42 mm.


FEBRUAR: Blaži i prosečno vlažan

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha od 2.3ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 8.8ºS.

Mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 2 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 44 mm.


MART: Malo topliji i prosečno vlažan. Mala verovatnoća za pojavu umerenih ili jakih mrazeva u drugoj polovini.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha od 5.3ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 12.8ºS.


Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 3 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 44 mm.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар